Csúszás a Star Wars III.-ban

2004.03.12. 11:58
A Star Wars I. és II. részénél megszokott tavasz helyett a harmadik epizód pótforgatása csak augusztusban várható - írja a hivatalos Star Wars-honlap. Rick McCallum producer egyeztetési problémákkal magyarázza a késedelmet.
A Star Wars I. és II. részénél megszokott tavasz helyett a harmadik epizód pótforgatása csak augusztusban várható - írja a hivatalos Star Wars-honlap. Rick McCallum producer egyeztetési problémákkal magyarázza a késedelmet.

"Mivel tavasszal nem ért volna rá minden színész, úgy láttuk, jobb, ha augusztusra halasztjuk a pótforgatást, amikor mindenki szabad" - mondta McCallum, aki arról is beszámolt, hogy egy rövidke forgatásra már májusban sor kerül: a vukikkal vesznek fel bluescreenes jeleneteket Sydneyben.

A Baljós árnyak és A klónok támadása készítésekor egyébként két-két pótforgatást tartottak: az elsőt tavasszal, a másodikat pedig ősszel, de mivel most több idő jut a vágásra (talán nem is a színészek elfoglaltsága a csúszás valódi oka, hanem az, hogy Lucasék nem haladnak megfelelően a vágással? - a szerk.), elképzelhető, hogy az augusztusi pótforgatás elegendőnek bizonyul.

A hivatalos Star Wars-honlap a hírében fogalmi zavarokat is tisztáz: mint írják, ezeket az utólagos felvételeket sokan "újraforgatás"-ként (re-shoot) emlegetik, ám pontosabb a "pótforgatás" (additional photography) meghatározás, mivel ilyenkor alapvetően nem elrontott jeleneteket forgatnak újra, hanem rövid új képsorokat - például közelieket, reakciókat - vesznek fel, amelyek szükségességére az első vágás után derül fény.

Természetesen az is előfordulhat, hogy a pótforgatás alkalmával teljes új jelenetek kerülnek a filmbe: a Star Wars - II. rész - A klónok támadása készítésekor például a geonosisi droidgyárat utólag adták a filmhez. Most ilyen komoly "betoldás" nem várható, ám "sosem lehet tudni" - jegyezte meg McCallum.

Akit biztosan csak utólag építenek bele a III. epizódba, az Grievous tábornok, a szeparatisták félig robot, félig űrlény katonai vezetője: ő előbb a Star Wars: Clone Wars című animációs minisorozatban mutatkozik be, és a mozifilmhez még csak most fogják modellezni és animálni. Azt sem tudni még, kinek a hangján szólal majd meg Grievous, de mint McCallum mondja, ennek eldöntésére még bőven van idő, mert a hangfelvételek leghamarabb augusztusban kezdődhetnek.

Cinematrix