Gibson látja a jövőt

2006.07.08. 10:40
Megjelent a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatának harmadik darabja, egy igazi William Gibson kuriózum, a Híd-trilógia utolsó darabja. A holnap tegnapja című regény homeless főhőse megakadályozza, hogy egy milliárdos uralkodjon a Földön.

A trilógia első kötete Virtuálfény címmel a Valhalla páholynál jelent meg 1994-ben, második része az Idoru, az N & N kiadónál 1999-ben. A Galaktika most megjelentette a régóta várt harmadik részt, A holnap tegnapja címűt, ami azonban érthető az előző két kötet olvasása nélkül is.

Percekkel a jövő előtt

Ez a trilógia sokban különbözik Gibson más munkáitól. Míg a Neurománcban fényévekre szalad előre, A gépezetben pedig majd két évszázaddal hátra, a San Francisco-trilógiának is nevezett sorozatban William Gibson csak perceket ugrik előre a jövőbe, a mai technológiai tendenciák logikus folytatását keresve.

A holnap tegnapja című regény főhőse, Colin Laney egy papírdobozban él, de hatalmában áll megváltoztatni a világot. Hála egy fiatal korában szedett kísérleti gyógyszernek, képes meglátni a bolygót átfogó komputeres hálózat gigászi adatfolyamainak csomópontjait. Ezek a csomópontok a történelem olyan ritka eseményei, melyek örökre megváltoztatják a társadalmat.

Colin nem biztos benne, mi fog történni, amikor a világ elér a következő csomóponthoz, de tudja, valami nagy durranás lesz. És azt is, hogy a San Franciscó-i Bay Bridge-en fog bekövetkezni, amely egyfajta Soho-szerű nyomornegyedként funkcionál, mióta egy földrengés a közlekedés számára járhatatlanná tette. Segítőtársaiból Colin csapatot szervez, és akcióba lendül, mert birtokában van a kulcsnak, mely megakadályozhatja, hogy egy milliárdos a csomópontot követően átvegye az uralmat az egész világ fölött.