József, Bánk
-6 °C
0 °C

A Belga új albumán Csuka Mónika és Nagy Feró a sláger

2004.03.09. 13:29
"Ez a lemez gyengére sikerült, hogy nincs rajta sláger, az hamar kiderült" - playbackel Titusz zavartan a hétfői sajtótájékoztatón a Gödörben, mellette egy zöldre festett szörny: Gólem fújja szomorúan a trombitát, mögöttük a napszemüveges Belga-rapperek (Mégötlövés, Tokyo és Bauxit) és két Tescós képviselő mosolyog. A Belga második albuma (Jön a gólem!) március 16.-ától ugyanis a Tesco hipermarketjeiben kapható. Az Index Mégötlövéssel és Bauxittal beszélgetett a zavart sajtótájékoztató után, a Tescót kihagyta.
"Az ötvenes évek horror filmjeit imádtuk egy időben" - magyarázza Mégötlövés Gólem jelenlétét a Semlegesek vagyunk
Tekintse meg képeinket!

"A szövegét az ELTE-n lektoráltattuk" - vetette közbe Bauxit a hangfalból üvöltő Királyok a házban című számról, amibe Magyarország fontosabb évszámait és uralkodóit szedték rapbe. A refrénje Gangxsta Zolee Ki a fasza gyerek?-ét idézi. Bauxit elmondása szerint a Nemzeti hiphoppal sem akartak öt éve politizálni, így most ezzel, sőt még a Képviselő boogie-val is óvatosan - és egyszerre - közelítenek a jobb és a bal oldal felé.

Görbe tükör a VIVA elé

"Mi elé tartunk most görbe tükröt?" -kérdezte saját maguktól Bauxit. Most többek között a focidrukkerek (Huszonkét férfi), a science-fiction (Az átalakulás vége), a szeretetvallás (Új világ), a lottózók (Lottó), és a Noszály Sándor-féle márkabuzik (Mr. Márka) elé.

Legújabb klipjükkel, a Hajós András-utánérzésű Hazakísérlekkel a VIVA tv-t veszik "górcső alá": anti-videót készítettek a Hukklés Pálfi György rendezővel és Pohárnok Gergely operatőrrel. "Mi úgy tudjuk, ha valami szép képileg, az megjelenhet a VIVA-n" - ironizált Bauxit, miközben a Mocskos című számukat hallgattuk, amiben a zenei adón szereplő összes sztárt "elkapják".

"A zenei rész sokkal jobb lett - mondta Mégötlövés - Titusz sokat fejlődött zeneileg." Az első lemez hip-hopos egyhangúsága után ebben diszkós, funkys, rappes betétek váltakoznak. Például a Gyere kislány, gyere! című számon belül is megfér egymás mellett a diszkó és a rap, ahogy a refrént éneklő egykori házaspár: Nagy Feró és Csuka Mónika.

Tesco gazdaságos Belga

"Sem árában, sem külsejében nem gazdaságos" - mondja Bauxit az albumról. Harminchárom hipermarketban "terjeszti a Tesco ezúttal a kultúrát": 2500 forintért CD-nként, 1000-ért kazettánként.

A lemezbemutató ingyenkoncert március 12-én este a Kálvin téri aluljáróban lesz, a Cha-cha-cha előtt.