Ahonnan a mainstream jön

2005.03.22. 12:50
Brutális norvégok, őrült svédek, elektró, hiphop, sanzon, noise és a Twin Peaks-díva az idei év egyik legnívósabb zenei eseményén, az Ultrahang Fesztiválon, aminek keretében az underground zenei élet legnagyobb szupersztárjai - Pluramontól Dälekig - lépnek fel Budapesten.

Az idei év egyik legeredetibb és minden valószínűség szerint legnívósabb zenei fesztiválja veszi kezdetén csütörtökön a négynapos Ultrahang Fesztivál keretében Budapesten.


Julie Cruise - Twin Peaks-díva
(Klikk a képre!)
Műfajok feletti zenei ínyencségek és durvulások; a tánczene újszerű megközelítéseitől a valószínűtlen sanzonokon át a rock, a hip hop és az avantgárd legfrissebb hajtásaiig - ezt kínálja az Ultrahang Fesztivál. Mondhatnánk, hogy kísérleti zene, de inkább nem mondjuk, mert még rosszra gondolna a közönség.

Az Ultrahang Alapítvány jó pár éve tesz erőfeszítéseket arra, hogy Budapest végre felkerüljön az underground zene világtérképére. Az első Ultrahang Fesztivált 2003-ban rendezték meg. Az idei mustrán bemutatkozó 50 fellépő a világ zenei élvonalához tartozik, és ha mégsem ismerősek a nevek, akkor a hiba az ön neveltetésében, esetleg ízlésében van, de ezen sosem késő változtatni. Azért néhány kiindulási pont akad.

A fesztivál sztárja

A fesztivál sztárja például a Twin Peaksből ismert fátyolos hangú díva, Julee Cruise, aki a Kék bársony című filmben dolgozott először együtt a rendező David Lynchcsel és zeneszerző Angelo Bandalamentivel). Cruiset a melankolikus popzenét, a cipőbámulós rockot és zajosabb megközelítéseket elegyítő, a kölni underground zenei élet egyik meghatározó alakja Pluramon (Marcus Schmickler) kíséri, akinek 2003-ban megjelent lemeze, a Dreams Top Rock (Karaoke Kalk) az utóbbi évek legnagyobb meglepetése volt.

Este, amikor az embernek van még energiája odafigyelni, főleg kísérleti, agymunkát igénylő zenék szólnak majd, főleg a Trafóban az undergound zenei élet szupersztárjainak lépnek föl, miközben a Kultiplexben progresszív diszkón nyűheti el testét a közönség, ha már elege volt az üldögélős koncertekből.


Staalplaat Soundsystem
(Klikk a képre!)
A koncertek egy része ingyenes, a többire kedvezményes elővételes bérletek válthatók a fesztivál honlapján, ahol bőséges információk találhatók mind a negyvenöt koncertről, és számtalan letölthető mp3 segítségével válogathat is az érdeklődő.

Március 26-án a Trafóban lép fel Antony, akinek egészen valószínűtlen hangjára, érzelmektől túlcsorduló avantgárd kabarédalaira Laurie Anderson és Lou Reed is felfigyelt (ez utóbbival lemezeire, koncertjeire is meghívta). Itt lesz a Bohren und Der Club of Gore, akik metálról váltottak a lelassított, nyomasztó és szépséges "horror dzsessz" műfajára.

Bájos csajpop bendzsóval

Ami a 21. századi diszkót illeti: 24-én a New Orleans Port Klubban fellép Louie Austen, aki tekintélyes szállodai vendéglátós múlttal rendelkezik, csak éppen az osztrák underground elektronika sztárjai kísérik. Sophie Rimheden azt mutatja meg, hogy hogyan lehet zajos kitérőkkel feldúsítani a bájos csajpopot, míg Kevin Blechdom bendzsóval és laptoppal szaggatja szét az electropunkpopot.

Sztár lehetne Khan is, ha akarná; de amikor techno-slágereit olyan DJ-k játszották, akiket ő a legkevésbé sem szeretett, inkább műfajt váltott. A született szórakoztató fenomén közösködött már mindenkivel az isteni Jimi Tenortól az ördögi Diamanda Galásig. Vele egy estén (március 26-án) lép fel a Kultiban Jan Jelinek is, aki eltérített dzsessz-hangmintákból építi fel finom, otthonosan sercegő számait.

Julian Cope, Spiritualized, Coil - a három legenda közt a közös nevező Thighpaulsandra, aki a progresszív rocktól az ambienten át a kortárs kísérletezésig mindent felhasznál extravagáns show-jában.

Húsvét vasárnapján a Trafóban őmellette fellép még a kínzóan lelassított industrial metal megteremtője, Justin Broadrick Jesu nevű együttesével, valamint a free jazztől a punkon át a death metalig mindent szétromboló Flying Luttenbachers is.

Dühös hiphop Dälekkel

A fesztivál záróestéjén a Kultiplexben a legbátrabbak meghallgathatják a Däleket, a páratlanul tömény és dühös hip hop legjobb képviselőjét, meg a Noxagtot, akik lemezeiken hegedű, dob és basszus felállásban olyan kemény zenét játszanak, amilyet a norvégoktól el is várunk, csak éppen máshogy.


Sophie Rimheden
(Klikk a képre!)

A laptoppal szétszedett, furcsa mód mégis szép gitármelódiák mestere, Fennesz 25-én, pénteken lép fel a Trafóban, a szórakoztató zene és az ambient fogalmainak ártatlanságát felülvizsgáló Thilges3, valamint az improvizációt, a poszt rockot és az aprólékosan kidolgozott hangmintákat egymás mellé helyező Radian társaságában.

Ezen az estén a Kultiplexben az igencsak pezsgő és nagy nemzetközi figyelmet keltő svéd elektronikus underground legnagyobbjai mutatkoznak be, valamint megtekinthető a Staalplaat Soundsystem performansza is: elemes játékautók szaladgálnak majd egyedi vágású lemezeken, míg le nem merülnek.

A dj-felszerelésben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket kutatja az Institut Für Feinmotorik is: nyolc lemezjátszó forog majd, lemezek helyett mindenféle apró tárgyakkal, kacatokkal megpakolva. Az ingyenes rendezvényen (26-án a Kuplungban) fellép Hans Appelqvist is, a naiv, gyermekien ártatlan melódiák és a kortárs elektronika összebékítésének svéd mestere.

És persze lesznek magyar előadók is, a dj-k és elektronika-fenomén Tigrics mellett a ParaRadio és az Ultrahang közös pályázatának nyertesei is megmutatják, merről fújnak ma a friss szelek a zenében.