Mégsem volt csóró Marlon Brando

2004.07.10. 11:56
Bár pletykák szerint élete végén már a nyugdíjából nyomorgott az egykor legjobban fizetett hollywoodi színész, a napokban elhunyt sztár ügyvédje pénteken bejelentette, Brandónak több mint húszmillió dolláros vagyona van, és még nem számoltak össze mindent.
Körülbelül 21,6 millió dollárt (kb. 4,4 milliárd forintot) hagyott hátra Marlon Brando, a napokban elhunyt amerikai filmlegenda, akiről pedig azt pletykálták, szegényen, vagyon nélkül költözött a túlvilágra, írja a BBC.

A hírt a kétszeres Oscar-díjas színész ügyvédje jelentette be. A valamikor Hollywood legjobban fizetett sztárjának számító Brandóról az utóbbi években olyan hírek keringtek, hogy adósságokba keveredett és csak a kijáró juttatásokból tartotta fent magát.

Az ügyvéd elmondása szerint Brando vagyonát ingatlanokba fektette, volt például egy korallzátonya Tahitin és birtoka Kaliforniában. A sztárnak továbbá éves jövedelme félmillió dollárra rúgott, és további vagyontárgyai még becslés alatt állnak.

Örökösökből pedig nincs hiány, Brandónak állítólag tíz kis- és nagykorú leszármazottja van, őket egy unoka és egy adoptált gyerek kivételével meg is említi a végakarat.

A vagyon ismeretében hamisnak tekinthető híresztelések szerint Brando azért került a nyomor szélére, mert összes vagyonát elvitte annak a pernek az ügyvédi költségei, amelyben egyik fiát nővére barátjának megölésével vádolták meg 1990-ben.

Egy életérzés volt

Brando minden idők egyik legnagyobb amerikai férfi színésze volt, igaz pályájának középső részén kivette a részét a langymeleg hollywoodi produkciókból is. Korai filmjeiben (Vágy villamosa, A vad) nyújtott alakításával James Dean mellett a háború utáni generáció életérzésének megtestesítője volt.

Oscar-díjat 1951-ben Elia Kazan rendezésében készült A rakparton című film főszerepéért, és az 1972-ben Coppola által rendezett Keresztapában, címszerepének, Don Vito Corleone alakjának megformálásáért kapta.