Deák Bill Gyula életműdíjat kapott

2009.02.12. 09:08 Módosítva: 2009.02.12. 10:16
Zséda, Harcsa Veronika, Palya Bea, az Anti Fitness Club kapta a legfontosabb díjakat a Fonogram díjkiosztóján szerdán este a Millenáris Teátrumban. Az év hazai dala a közönség online szavazásán a Republic Gyere közelebb, menekülj el című dala lett. Az életműdíjat a 60 esztendős Deák Bill Gyula kapta.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma Zséda Rouge című albuma lett. A hazai modern pop-rock album kategóriát Kovácsovics Fruzsina Üveggolyó című lemeze, az év hazai alternatív albumát az Amber Smith Introspective című kiadványa nyerte a Fonogram - Magyar Zenei Díjátadón. A hazai hard rock-metal kategóriában az INSANE Our Island - Our Empire, az év hazai dance pop albumai között Karányi Aerodynamics című kiadványa lett a befutó.


Az év hazai jazz albuma Harcsa Veronika You Don,t Know It's You, az év hazai világzenei albuma Palya Bea Adieu Les Complexes című alkotása lett, az év hazai szórakoztató zenei albuma kategóriában Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra kapta a díjat Musical Duett 2. című lemezéért. Az idei életműdíjat a hatvanadik születésnapját új albummal ünneplő Deák Bill Gyula kapta.

Nagy felfedezés


Az év hazai felfedezettjének az Anti Fitness Clubot hozta ki a zsűri, az év hazai gyermek albuma Csilla Valami mindig szép című albuma lett. Az év hazai DVD-i közül Zorán A dalok és mi című kiadványára esett a választás, a közönség a Republic Gyere közelebb, menekülj el dalát tartotta a legjobbnak.

Az év külföldi klasszikus pop-rock albumai között Kid Rock Rock and Roll Jesus, az év külföldi modern pop-rock albumainak versenyében Duffy Rockferry című lemezével nyert, az év külföldi alternatív albumának a Kings of Leon Only By The Nightját, az év külföldi hard rock vagy metál albumának a Metallica Death Magneticjét választották. A külföldi dance-pop albumok között Mariah Carey E=MC2 című kiadványa nyert.

Legtöbben Szinetár Dórát töltötték le legálisan

A gálán átadták a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület különdíját: az év legeredetibb hangfelvételéért járó elismerést annak a magyar előadónak ítélik oda, akinek a zenei albumát a legtöbben töltötték le legálisan az internetről. Az első alkalommal kiosztott díjat Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra kapta Musical Duett című albumáért.

Bólogatós zsiráf

A Fonogram Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf díj néven - a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében alapította. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető. A slágerlisták összesítései alapján legjobbnak talált dalokra egy zeneipari szakemberekből, újságírókból, zeneszerzőkből, szövegírókból álló 250 fős jelölőbizottság szavazott. A kiválasztásban részt vett a kiadók által 2005-ben megválasztott Fonogram Bizottság is, melynek 9 tagja az általa legjobbnak talált 5 nevezettre szavaz.