Az oroszokat ukrán énekesnő képviseli az Eurovízión

2009.03.09. 10:31 Módosítva: 2009.03.09. 11:12
Az ukrán Anasztaszija Prihogyko képviseli Oroszországot a Moszkvában rendezendő idei Eurovíziós Dalfesztiválon: ő kapta a legtöbb közönségszavazatot (25 százalékot), és a zsűri is őt választotta a döntőbe jutott 16 versenyző közül.

Az énekesnő reményét fejezte ki, hogy méltó módon tudja majd képviselni Oroszországot. Gyima Bilan, a tavalyi orosz győztes megajándékozta Anasztasziját egy ezüst nyaklánccal, amelyet a tavalyi döntőn viselt.

Az oroszországi versenybe Prihogyko csak az utolsó pillanatban lépett be az egyik zsűritag javaslatára, előzőleg ugyanis Ukrajnában diszkvalifikálták többek között, mert orosz nyelven énekelte egy grúz szerző dalát, noha a szervezők szerint csak ukrán vagy angol nyelven énekelhetett volna. Ezen kívül az Eurovíziós Dalfesztivál szabályai szerint az előadott dalnak tavaly november 1-ig kiadatlannak kell lennie, azonban Prihogyko dala már korábban megjelent, és az énekesnő 40 másodperccel túl is lépte a megadott időkorlátokat.

A mély hangú Anasztaszija egy Bulgáriában rendezett nemzetközi fesztiválon harmadik díjat szerzett, és a Megasztár orosz változatában a hetedik sorozat győztese volt. Zeneiskolát végzett, furulyázik, gitározik és zongorázik, emellett sakkozik és lovagol.

Oroszországban egyenesen a kormányfő utasítására már jó ideje folynak a fesztivál rendkívül alapos előkészületei. A fesztivált 1956-ban alapították, eredetileg az ifjú tehetségek számára, s győztesei közül egyedül az ABBA együttes vált később világklasszissá.

Az idei fesztivál előkészületeinek külön érdekessége, hogy tükröződik bennük a posztszovjet térség országainak egymáshoz való viszonya is. Jellemző például Prihogyko diszkvalifikálása Kijevben az orosz szöveg miatt: Ukrajnában korábban megszüntették már az orosz nyelvű filmek vetítését a tévében, s Moszkva ezt nem veszi jó néven, de számos más feszültség is van a két ország között, így van némi politikai üzenete annak is, hogy az ukrán énekesnő végül Oroszországot képviseli.

Grúzia az augusztusi kaukázusi konfliktus, és a tőle elszakadt Abházia és Dél-Oszétia Moszkva általi elismerése miatt eredetileg bojkottálni akarta a Moszkvában rendezendő idei fesztivált, de aztán mégis a részvétel mellett döntött. Februárban kisebb botrányt kavart azonban, hogy a grúz együttes által előadandó dal angol nyelvű szövegének egyik része úgy hangzik, mintha azt énekelnék: nem akarjuk Putyint.