Tizedszer első új albumával a U2

2009.03.09. 13:28 Módosítva: 2009.03.09. 15:49
No Line On The Horizon című lemezével megszerezte tizedik első helyezését a brit albumlistán a U2; az ír rockegyüttes új korongja az év eddigi leggyorsabban fogyó lemeze a szigetországban - közölte az Official Charts Company. A U2 június 30-án Barcelonában kezdi világturnéját.

Az ír együttes 12. stúdióalbuma a szakemberek várakozása szerint az év egyik legnagyobb sikerlemeze lehet. A U2-nál eddig csak a Beatles-nek és Elvis Presleynek sikerült több albummal elérnie a brit lista első helyét. A Beatles tizenöt listavezető lemezzel tartja a csúcsot, Elvis tizeneggyel a második. Tíz No. 1. albummal büszkélkedhet még Madonna és a Rolling Stones.

A Times Online szombaton még arról írt, hogy az új lemez iránt meglehetősen lagymatag az érdeklődés, s azt jósolták, hogy a listahelyezések közzétételéig nem éri el az előzetesen beharangozott 65 ezer eladott példányt. Az eladási példányszámok egyelőre nem ismeretesek, de az Official Chart Company szerint ez a leggyorsabban fogyó lemez a szigetországban.

Legutóbbi lemezükből, a több mint négy évvel ezelőtt megjelent How To Dismantle an Atomic Bomb című albumból 9 millió fogyott szerte a világon.

A The New York Times szerint a U2 még az idén az új albumhoz várhatóan egy meditatív hangulatú kísérőlemezt is megjelentet.

Az ír együttes új lemezével nyáron indul világturnéra. A U2 360 elnevezésű koncertsorozat - amelynek címét a közönség különleges, a színpad körüli 360 fokos elhelyezése adja - június 30-án Spanyolországban kezdődik, és Európában összesen 14 várost, köztük Milánót, Amszterdamot, Párizst, Nizzát, Dublint, Berlint, Londont és Zágrábot is érinti. Szeptember 12-én érkezik a banda Chicagóba, s a turné észak-amerikai szakasza október 28-áig tart.