A Whiter Shade of Pale a világ legnagyobb slágere

2009.04.13. 20:27 Módosítva: 2009.04.14. 13:33
A brit szerzői jogvédő összeállította az elmúlt 75 év 75 legtöbbet játszott slágerének toplistáját. A Beatles hozta be a legtöbb számot a toplistára, de az első tízbe nem tudtak bekerülni.

A Procol Harum brit progresszív rockbanda 1967-es slágere, a Whiter Shade of Pale az elmúlt 75 év legnagyobb slágere, legalábbis a brit szerzői jogvédő hivatal listája alapján. A szervezet a fennállása óta rendelkezésre álló adatok alapján összesítette a nyilvános helyeken és a médiában a legtöbbet játszott zenéket.

A Procol Harum egyébként 1977-ben feloszlott, aztán 1991-ben újraalakult, és a mai napig aktívak; igaz 2003 óta csak válogatásalbumokat és koncertfelvételeket adtak ki. A nagy sláger Whiter Shade of Pale szerzői jogain egyébként évekig pereskedett az énekes Gary Brooker, és az orgonista Matthew Fisher.

A második helyen a Queen legismertebb slágere, a Bohemian Rhapsody végzett, a harmadikon pedig az ötvenes évek egyik legnagyobb slágere, az All I Have To Do Is Dream az Everly Brotherstől. A top10-es listára befért még Elvis Preslyey, az ABBA, Bing Crosby, illetve a kilencvenes évekből Robbie Williams, Bryan Adams és a Wet Wet Wet.

A legrégebbi szám a listán az In the Mood Glenn Millertől (1939), a legfrissebb pedig az amerikai hip-hop-duó Outkasttól a Hey Ya, 2003-ból. Brit listáról lévén szó, nem meglepő, hogy a Beatles szerepel a legtöbb bejegyzéssel a toplistán, hárommal. Robbie Williams szintén három számmal jutott be a legtöbbet játszott 75 zene közé.