Gyilkosságért ítélték el a Beatles producerét

2009.04.14. 14:34
Phil Spector a Beatles és Tina Turner zenei producereként lett híres, bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé, most valószínűleg élete végéig börtönbe kerülhet Lana Clarkson színésznő meggyilkolásáért.

Bűnösnek találta Phil Spector legendás amerikai zenei producert egy hollywoodi színésznő évekkel ezelőtti megölésében egy Los Angeles-i esküdtszék hétfőn.

Az esküdtek szerint Spector erős felindulásból ölte meg a színésznőt. A 69 éves popguru büntetését még nem hirdették ki, de akár egész hátralévő életét rácsok mögött töltheti.

Lana Clarkson 40 éves színésznőt 2003. február 3-án találták meg holtan a visszavonultan élő, excentrikus milliomos Spector várkastélyt utánzó Los Angeles-i házában.

A vizsgálat szerint a szájában elsült pisztoly ölte meg, azt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy a tévésorozatokból, például a Vice Girlsből ismert, nem túl sikeres színésznő öngyilkos lett, vagy a producer húzta meg a ravaszt. A védelem szakértői több bizonyítékot - köztük törvényszéki orvos szakértői véleményt - terjesztettek elő, amely az öngyilkosság tényét támasztja alá. A vád azonban számos terhelő tanút állított, akik azt vallották, hogy Spector ittas állapotban korábban is fenyegetően lépett fel partnereivel szemben, többször előfordult, hogy pisztolyt szegezett rájuk.

Phil Spector
Phil Spector

Spector ellen 2007-ben már indult per az ügyben, de az esküdtek nem jutottak egyöntetű álláspontra, ezért érvénytelenítették a tárgyalást.

Az egymillió dolláros óvadék fejében szabadon védekező producer nem szólalt meg saját védelmében.

Phil Spector a hatvanas években többek között a Crystals, a Ronettes, a Righteous Brothers, a Beatles, később John Lennon, Tina Turner és mások lemezeinek volt a producere, dalokat írt és ő maga is zenélt. Ő fejlesztette ki a Wall of Sound technikát, amely visszhangosítással és más effektekkel gazdagította a felvételeket. A nem előadói kategóriában az elsők között került a rock and roll halhatatlanjai közé.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport