Újratárgyalják Janet Jackson mellmutogatását

2009.05.04. 18:05 Módosítva: 2009.05.04. 18:23
Újratárgyalást rendelt el az Egyesült Államok Legfelső Bírósága hétfőn Janet Jackson mellmutogatának ügyében.
janet jackson

A legfőbb amerikai bírói testület arra utasította a szövetségi Fellebbviteli Bíróságot, hogy vizsgálja felül a CBS ügyében hozott tavaly júliusi másodfokú ítéletet. Ennek hátterében a 2004. szeptemberi döntés áll. A médiahatóság akkor 550 ezer dollárra büntette a CBS-t, mert Janet Jackson egyik melle kibuggyant a Super Bowl az évi döntőjének félidejében tartott előadása közben. Justin Timberlake tépte le a Janet Jackson jobb mellét takaró ruhafoszlányt.

A CBS-hez húsz tévécsatorna tartozik, ezek mind közvetítették a jelenetet, amit az FCC illetlen viselkedésnek tartott, és ezért több mint fél millió dolláros büntetést szabott ki. Az FCC végül úgy döntött, hogy nem bünteti meg azt a másik 200 tévécsatornát, amik szintén sugározta a show-t, de nem tartozik a CBS-t birtokló anyavállalathoz, a Viacomhoz.

A CBS-re kirótt 550 ezer dolláros büntetést viszont maradt. Tavaly júliusban azonban eltörölte egy pennsylvaniai szövetségi bíróság arra hivatkozva, hogy a CBS nem tehető felelőssé Janet Jackson mellmutogatásáért. A Legfelső Bíróság hétfői döntése értelmében ezt a döntést kell újravizsgálnia a fellebbviteli bíróságnak.