Visszavásárolják az elmaradt Jacko-koncertek jegyeit

2009.06.26. 13:51
"Találkozunk júliusban" - ezekkel a szavakkal jelentette be Michael Jackson még tavasszal a londoni O2 Arénában összegyűlt több ezer ünneplő hívének, hogy a nyáron számíthatnak rá. Háromnegyed millióan várták volna. A londoni koncertekre jeggyel rendelkezőknek a hivatalos értékesítők természetesen visszatérítik a teljes árat.

Az 50 éves, tizenháromszoros Grammy-díjas énekes világsztár, akinek halálát európai idő szerint péntek hajnalban jelentették be, a délkelet-londoni Greenwich közelében lévő, 20 ezer fős befogadóképességű rendezvénycsarnokban tervezte a nagy visszatérést, több mint egy évtizedes turnészünet után.

A szervezők először tíz koncertet hirdettek meg, a rajongók minden várakozást felülmúló rohama láttán azonban egymás után hosszabbítgatták szeptemberig, majd 2010 februárjának elejéig, aztán február végéig az előadássorozatot, amely végül már ötven fellépésből állt volna.

A kétkedőket látszott igazolni a szervezők május végi hivatalos bejelentése arról, hogy a koncertsorozat "puszta méretei miatt" a júliusra tervezett első négy fellépés dátuma későbbre tolódik. A "később" a négy show közül három esetében jövő márciust jelentett volna.

A producercég a kezdés halasztását azzal indokolta, hogy több "felvezető időre" van szükség a színpad elkészítéséhez, a "masszív videoelemek" tartalmának programozásához, valamint a teljes produkció összeállításához és a próbákhoz.

Londoni értesülések szerint azonban Jacko maga sem bízott abban, hogy a maratoni sorozatot végig tudja csinálni.

A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - június eleji beszámolója szerint Jackson dühös volt a szervezőkre a folyamatos hosszabbítgatások miatt. Rajongóinak Los Angelesben állítólag azt mondta: az egyik nap annak tudatában tért nyugovóra, hogy tíz előadás lesz, és másnap arra ébredt, hogy már ötven fellépés van lekötve.

"Nem tudom, hogyan csinálok végig ötven show-t ... tényleg mérges vagyok" - idézte az énekest a brit lap.

Hűséges tábora azonban töretlenül bízott benne: a koncertekre már márciusban mind a 750 ezer jegy elfogyott. Ez lett volna minden idők legnagyobb nézőközönsége egyetlen városban és egyazon művész esetében.

A hivatalos internetes értékesítés beindulásának pillanatától óránként átlagosan 40 ezer jegy fogyott.

Az értékesítés azonban nem volt mentes a botrányoktól: sok jegy a különféle biztonsági intézkedések ellenére valamiképp üzérek kezére került, és a hivatalosan 50, illetve 75 fontért kínált belépők szinte azonnal megjelentek az eBay internetes adásvételi portálon, esetenként 10 ezer fontos (több mint 3 millió forintos) induló árral.

A nagy-britanniai forgalmazók pénteken felhívták a jegytulajdonosok figyelmét arra, hogy a tragédia nyomán természetszerűleg teljes jegyár-visszatérítésre számíthatnak, de ez csak abban az esetben garantált, ha hivatalos értékesítőtől - közvetlenül az O2 csarnoktól, vagy a rendezvénnyel kapcsolatban álló szerződéses terjesztőktől - vették a belépőt. A viszonteladóként fellépő, nem szerződéses cégektől vagy magánszemélyektől vásárolt jegyekért a hivatalos forgalmazók nem tudnak felelősséget vállalni, ebben az esetben a felek megegyezésétől függ, hogy a jegytulajdonos visszakapja-e a pénzét.