Rick Astley él és nem zuhant le Matt Damon sem

2009.06.30. 11:56 Módosítva: 2009.06.30. 12:29
Harrison Ford nem fulladt vízbe, Jeff Goldblum nem zúzta halálra magát, Britney Spears is jól van. Az újságírás gyengélkedik.

Rick Astley-t holtan találták a berlini Angleterre Hotel szobájában. A 43 éves sztárhoz kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Ez a hír jelent meg kedden reggel, és annak ellenére, hogy egyszerre tűnt fel több földrész lapjában is, egy szó sem igaz belőle. Még egyszer elismételjük: Rick Astley él.

A hír nem csak önmagában érdemel figyelmet, hanem azért is, mert Michael Jackson csütörtöki halála óta naponta röppennek fel rémhírek celebek haláláról. Amelyek sorban hamisnak bizonyulnak.

Elsőként Harrison Ford tűnt el jachtjáról, és senki nem találta meg azóta sem. Már csak azért sem, mert a neves színész jó egészségnek örvend szárazföldi otthonában. Később Jeff Goldblum zuhant le borzalmas körülmények közt egy szikláról Új-Zélandon. Matt Damon pedig autóbaleset áldozata lett, bár egyesek repülőgép-balesetről tudnak. Teljesen alaptalanul, mert neki is inkább kicsit unalmasak a napjai mostanában, mint végzetesek.

Csökken az éberség

Feltehetően azért, mert a koncertturnéra készülő Michael Jackson halálhíre is hihetetlen volt, és mert a hírt a nagy portálok csak ellenőrzés, azaz késedelem után erősítették meg, mostanra csökkent a kontroll ereje.

Az álhírek pedig a nem ellenőrzött közösségi oldalakról indul.

A legnagyobb sikerrel az iReport nevű oldal járt, amely Rick Astley halálhírének elterjesztéséért felelős. Az oldal a CNN része, de az olvasók által posztolt tartalmakat közli, hangsúlyosan minden kontroll nélkül.

Sok halálhírért a Twitter a felelős, ahol egyesek a celebritik nevében írnak posztokat, bejelentve például a halálukat. Vagy csak a jól értesült szerepét alakítva dobnak be álhíreket, amelyek aztán az újraposztolás révén elképesztő gyorsasággal terjednek el. Britney Spears halálhíre pedig úgy terjedhetett el, hogy ismeretlenek meghekkelték a képmegosztásra használatos Twitpic rendszert (aminek semmi köze a Twitterhez egyébként).

A Twitter dolgozik azon, hogy kiszűrje a hírességek nevében posztolókat, de a jelek szerint ez szinte lehetetlen feladat lesz. Úgyhogy bíztatásul csak annyit mondhatunk, hogy George Clooney nem szenvedett balesetet, és él Natalie Portman is.