Elhunyt a Rolling Stones menedzsere

2009.07.06. 10:42 Módosítva: 2009.07.06. 11:10
New York-i otthonában, 77 évesen elhunyt Allen Klein, a Beatles és a Rolling Stones egykori menedzsere. Alzheimer-kórja volt. Nehéz természetű, gátlástalan üzletembernek tartották: Mick Jagger egy vita során leütötte, és bár John Lennonnal jól kijött, a Beatles rajongók máig őt okolják a banda feloszlásáért.

Allen Klein 1931. december 18-án magyar zsidó bevándorlók gyermekeként született Newarkban, New Jersey államban. Az 50-es években került a zenei üzletbe, célratörő, jelentős befolyással rendelkező üzletemberként. Sokak szerintehéz nehéz természetű, gátlástalan és makacs ember volt, de mindig megvalósította a kitűzött céljait.

Klein (középen) a Beatles-tagokkal és Yoko Onóval
Klein (középen) a Beatles-tagokkal és Yoko Onóval

Klein az 50-es években alapította első kiadóját, amely később ABKCO néven vált ismertté. Első pártfogoltjai közé tartozott többek között Sam Cooke, majd Bobby Darin is

.A 60-as években került kapcsolatba a Rolling Stonesszal, és az évtized végéig maradt Jaggerékkel. Segített az együttesnek új szerződést kiharcolni akkori kiadójával, a Deccával. Klein megvásárolta az együttes leghíresebb dalainak, többek között az I Can't Get No Satisfactionnek és a Jumpin, Jack Flashnek a kiadói jogát. Az együttes és Klein vitái gyakran komoly veszekedésekig, sőt tettlegességig fajultak: Jagger egy alkalommal egy pénzügyi vita közben leütötte.

Allen Klein még a Rolling Stonesszal állt kapcsolatban, amikor megkereste a Beatlest is. John Lennon pártfogolta, Paul McCartney viszont utálta (ő inkább az akkori feleségének apját akarta volna menedzsernek). A Beatles-rajongók szerint Klein jelentős mértékben hozzájárult az együttes 1970-es feloszlásához. Klein ezután társproducerként beszállt George Harrison Concert for Bangladesh című, 1971-es jótékonysági koncertjébe. 1979-ben viszont 2 hónapra börtönbe került adócsalásért.

Klein a filmiparba is tett egy rövid kirándulást: a 60-as és a 70-es években több Tony Anthony-féle westernfilmbe is beszállt producerként (For a Dollar in the Teeth, The Silent Stranger, Blindman - utóbbiban egy ablakból lövöldöző banditát játszott), de beszállt Ajeandro Jodorowsky A szent hegy című vallásos westernjébe is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport