A Stasi aktát vezetett Michael Jacksonról

2009.07.30. 12:18
Különleges intézkedésekkel készült az NDK titkosrendőrsége Michael Jackson 88-as berlini koncertjére. Attól féltek, hogy páran megpróbálnak beszökni a tiltott zónába, hogy a Fal mellől hallgassák a Nyugat-Berlinben fellépő popsztárt.

Aktát nyitott Michael Jacksonról az NDK titkosrendőrsége, a Stasi, mert a popsztár a Berlini fal közelében adott koncertet, 1988-ban nyarán, írja a német Bild csütörtöki száma.

A lap szerint a Stasi vezetői attól féltek, hogy a koncert miatt a kelet-német fiatalok behatolnak a tiltott zónába, hogy közelről hallhassák a Nyugat-Berlinben fellépő popsztárt. A Stasi 1988. május 4-én készült aktájában számos NDK-s fiatalt név szerint említenek. Róluk a titkosrendőrség azt feltételezte, hogy készek lettek volna szembeszállni a kelet-német rendőrökkel is.

Ha baj van, egy régi koncertet adtak volna le

A Bild azt állítja, hogy a Stasi kieszelt egy elterelő hadműveletet is. Azt volt a terv, hogy mélyen Kelet-Berlinbe, egy stadionba csábítják a fiatalokat, ahol egy kivetítőn nézhették volna a koncertet két perces csúszással. A Stasi azzal is számolt, hogy a koncerten esetleg NDK-ellenes megnyilvánulások lesznek, ezért kitalálták, hogy az első ilyen jelre lekapcsolják az élő koncert késleltetett közvetítését, és egy régi, szalagra vett Jackson koncertet adnak le.

Az egész tervből azonban semmi nem lett végül. A Stasi nem vacakolt a koncertközvetítéssel, hanem maradt a régi jó módszernél. A rendőrség brutális hajtóvadászatot indított azok ellen a kelet-német fiatalok ellen, akik az 1988. június 9-én megtartott Michel Jackson koncertet hallótávolságon belül, a tiltott zónában akarták élvezni.