Madonna miért nem támogatja a magyar focit?

2009.08.01. 00:27 Módosítva: 2009.08.01. 00:27
Az MLSZ és a Live Nation egymásnak feszült a Madonna-koncert miatt, a hivatalos közleményekből viszont az nem derül ki, hogy miért csak Magyarországon tapossák le a füvet, és miért muszáj Madonnának a Puskás Stadionban fellépnie. A háttérben az MLSZ túl sokat akar, a Live Nationnek viszont túl nagy a tét.

Az elmúlt napokban a Live Nation koncertszervező cég és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) egyre keményebb kommunikációs harcot vívott egymással, a Madonna-koncert szervezői általában sajtóközleményben tudatták, hogy most már biztos, hogy a Puskás Stadionban lép fel a popcsillag, majd pedig az MLSZ azonnal cáfolt. Az újságcímek pedig egyre bizonytalanabbak, a Most már biztos, hogy a „Puskás Stadionban lép fel Madonna” végére egy idő után kérdőjel került, majd végül megjelent, hogy „Továbbra sem tudni, hol lép fel az amerikai énekesnő”.

A foci fontosabb

A Live Nation csütörtökön este kiadott sajtóközleménye szerint „Tim Dowdall, a Live Nation területi alelnöke tárgyalási lehetőséget kért Kisteleki Istvántól, az MLSZ elnökétől, amelyre a jövő héten kerül sor”. Vagyis különös módon a Madonna-koncert helyszíne az MLSZ-től függ, pedig a Puskás Stadion üzemeltetője nem a labdarugó szövetség, hanem a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet, becenevén NUSI. Az intézet azonban már szerdán közölte, hogy nem dönt saját létesítménye kiadásáról, csak ha egy másik rendszeres bérlő, az MLSZ is áldását adja az üzletre. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a NUSI alapító okirata szerint elsődleges feladata a magyar sportélet támogatása, vagyis csak akkor lehet koncertet tartani a Puskás Stadionban, ha az nem veszélyezteti a magyar válogatott szeptember 5-ei vb-selejtező mérkőzését. (Ötödikén a svédek, míg négy nappal később a portugálok ellen játszik a magyar csapat)

madonnakar

Felmerült emellett hogy már akár augusztus 26-án BL-selejtezőt játszhat a Debrecen a Puskás Stadionban, de a Live Nation rögtön igyekezett cáfolni ezt, mondván a NUSI közlése szerint a Madonna-koncert után négy nappal nem rendeznek meccset a stadionban. Pedig a Debrecen jó eséllyel továbbjuthat, és akkor már csak a sorsoláson múlik, hogy augusztus 18-án vagy 26-án játszik-e a Debrecen, és az biztos, hogy a rengeteg érdeklődő Magyarországon csak a Puskás Stadionba fér be.

Helyet keresnek

A Live Nationnek a hivatalos indoklás szerint azért annyira fontos a Puskás Stadion, hogy még a területi alelnököt is bevetik, mert az eredeti helyszín, a Kincsem Park állítólag a nyár végi viharok ellen kevésbé védett, mint a stadion (a szervezők a turné marseille-i állomásán történt tragédiát emlegetik ilyenkor, pedig a két halálos áldozatot követelő balesetnek nem sok köze volt a viharhoz, ráadásul éppen egy futballstadionban történt), másrészt állítólag a Madonna-rajongók inkább az ülőhelyeket keresik, a lóversenypályán abból pedig nagyon kevés van.

Emellett persze fontos megjegyezni, hogy a legutolsó hivatalos adatok szerint 18 ezer jegyet adtak el mindössze, de egyes piaci pletykák szerint a nagyszámú külföldi rajongó miatt már 35 ezer eladott jegynél tart a Live Nation. Vagyis alulbecsülték az érdeklődést.

Az MLSZ csütörtökön jelezte, hogy a tárgyalások nem vezettek eredményre, Kisteleki István a labdarugó szövetség elnöke ezért határozottan elzárkózik Madonnától és az ő koncertjétől. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a stadionban tartott nagy koncertek után eddig mindig baj volt a gyeppel, például Robbie Williams 2006. július 20-ai fellépése után az augusztus 22-ei, Olaszország elleni barátságos meccsen a vendégek szörnyűnek minősítették a pálya talaját, egy évvel később a Rolling Stones július 20-ai koncertje után másfél hónappal a szeptember 2-i, norvégok elleni Eb-selejtezőt pedig már meg sem lehetett rendezni a Puskás Ferenc Stadionban.

Mással akarják kifizettetni

A sok hivatalos közlemény azonban nem nagyon mond semmit az érintett felek motivációiról, nem teljesen érthető például, hogy miért muszáj a Puskás Stadionban rendezni a koncertet, ha egyszer már megállapodtak a Kincsem Parkkal, és egyébként is az MLSZ miért ennyire elutasító, amikor a létesítmény üzemeltetője, a NUSI elvileg jelezte, hogy a szeptember 5-ei meccsig a pálya alkalmas lesz a vb-selejtező lejátszására, ráadásul az intézmény és a Live Nation ezt akár szerződésbe is hajlandó lett volna foglalni.

Információink szerint az MLSZ az elutasítással és a kemény sajtóüzengetéssel azt akarja elérni, hogy a Live Nation vállalja, kicseréli a stadion teljes gyepszőnyegét. A tárgyalások azért akadtak el, mert a koncertszervező mindössze annyit vállalt, hogy a színpad helyén, és környékén kicserél 1800 négyzetméter füvet, illetve helyreállítja a fennmaradó 6200 négyzetméternyi gyepet. Ez azonban nem felelt meg az MLSZ-nek, Serényi Péter szóvivő szerint azért, mert senki nem tudja megmondani, hogy milyen állapotban lesz a gyepszőnyeg a koncert után.

A valóságban azonban a Puskás Stadion gyepszőnyegét több mint húsz éve nem cserélték ki teljesen, ráadásul erre szakértők szerint nem is lenne szükség, hiszen a pálya nagy részét lefednék, így a füvet teljesen nem taposnák le a Madonna-rajongók. A Live Nation az osztrák Richter Rasen céget bízná meg a gyepszőnyeg felújításával, ez a cég újította fel például Real Madrid, a Juventus és a Chelsea pályáját is, a legtöbb esetben a teljes gyepszőnyeg kicserélése nélkül. Európa nagy futballstadionjaiban ugyanis rendszeresen rendeznek meccseket, és a gyepszőnyeg teljes kicserélése általában fel sem merült.

Az MLSZ tárgyalási pozíciói egyébként azért nem túl erősek, mert a fűcsere 80-100 millió forintos költsége elvinné a Live Nation teljes hasznát, hiszen információink szerint Madonna európai fellépéseinek összbevétele helyszínenként körülbelül 2-3 millió euró, ebből legfeljebb 20 százalék lehet a koncertszervező haszna.

Madonna jobbat akar

A Live Nation azért kénytelen jövő héten mégis újból tárgyalni az MLSZ-szel, mert információink szerint a Puskás Stadionon kívül nem sok lehetőségük van, miután Madonna menedzsmentje nem igazán elégedett az eddig felmerült helyszínekkel. Egyrészt a Kincsem Parkban tényleg nincs elég ülőhely, másrészt az infrastruktúra sem bírna ki 30-40 ezer embert, egyszerűen nincs elég mellékhelyiség, vagy éppen elárusítóhely. Vagyis, ha a lóversenypályán lenne a koncert, akkor már akár lehetne a Népligetben vagy a Hajógyári-szigeten is.

Az MLSZ tehát sarokba szorította a Live Nationt, a jövő heti tárgyalásokon pedig valószínűleg a koncertszervezők fájdalmas kompromisszumot kötnek majd, és a cég lemond haszna jelentős részéről.

Idegesek

Eközben a Madonna-rajongók egyre jobban aggódnak a koncert miatt, hiszen a szervező cég július 31-ről bizonytalan időre elhalasztotta az ülőhelyek kiosztását. A helyzetre jellemző, hogy a www.madonnalounge.eu oldalon már több egymástól független petícióban is tiltakoznak a rajongók mindenki ellen, de Madonna mellett, míg tegnap kisebb botrányt kavart a Kultúrpart viccparódiája, ami a Live Nation sajtóközleményeit kifigurázva azt állította, hogy a taksonyi focipályán rendezik meg a Madonna-kocnertet.

„Az állványozás (a helyszín relatív kiépítetlensége miatt) már korábban, augusztus 8-án elkezdődik. A helyi lakosok 14 éves kor alatt és 65 év fölött ingyen tekinthetik meg a produkciót – ezt a KDMSMKE szabta a terület ingyenes átadásának feltételéül. A menedzsment emellett, a befogadók iránt érzett szimpátiát bizonyítandó vállalta, hogy a helyszínen Madonna kedvenc, amerikai márkájú ásványvízéből oszt szét 1800 üveggel a későesti kánikulában” – írta a Kultúrpart, és a rajongókat még ez sem győzte meg arról, hogy csak viccelnek, a kommentelők többsége elkeseredett, hogy Budapest helyett az agglomerációban kell megnézniük kedvencüket.

A botrányt követő médiahisztériára ráadásul más koncertszervezők is fel akarnak kapaszkodni, így például a GoProduction jelezte, hogy akinek van jegye Madonna koncertjére, az kedvezményes belépővel vigasztalódhat Anastacia budapesti fellépésén.  • Hírek
  • Árfolyam