Kezdődhet a Michael Jackson-bóvliáradat

2009.08.10. 11:44 Módosítva: 2009.08.10. 11:49
Jackson feles tulajdonában volt jó néhány zeneszám, például a Beatles szinte minden felvételének joga. Az örökösök azonban kilenc év múlva elveszíthetik a Beatles-dalok egy részének szerzői jogait.

A Los Angeles-i bíróság jóváhagyását adta ahhoz, hogy megkezdődhessen a Michael Jackson nevével fémjelzett tárgyak forgalmazása. Hamarosan hivatalosan is eláraszthatják a boltokat a Bravo nevű cég által készített jacksonos hűtőmágnesek, öngyújtók, gyűjtőkártyák, zenélő plüssállatok.

A bíróság pecsétjének köszönhetően az Apple az iTunes-on keresztül hamarosan terjeszteni kezdi a Smile című dalt is, amit Jermanie Jackson adott elő a neves énekes temetésén. Előzetes egyeztetések zajlottak továbbá egy film jogairól is. A tervezett mozi Michael Jackson visszatérési kísérletét, a halála miatt meghiúsult koncertturné felkészülési idejét mutatná be. A filmre a Columbia már aláírt egy 60 millió dolláros szerződést, írja a BBC.

Bitlisz

A fenti megállapodások talán olvasóinkat sem hagyják hidegen, de főleg mégis a családnak jelentenek jó hírt. Jackson ugyanis jelentős adósságokat hagyott maga után.

Feltételezések szerint tartozásai 300 és 500 millió dollár közé tehetőek. Értékei azonban főleg nem mobilizálható javakban vannak. Jackson feles tulajdonában van jó néhány zeneszám, például a Beatles szinte minden felvételének joga. A jogok másik tulajdonosa a Sony.

A Reuters szerint a Beatles-számok joga ugyanakkor még kilenc évig illeti meg a jogtulajdonosokat. Az amerikai szerzői jogi törvény lehetőséget ad arra, hogy a zeneszámok szerzői kétszer 28 év után visszakaphassák dalaikat. A rendelkezés szerint ha a szerző az első 28 éves terminusban elhuny, az örökösei kaphatják meg a jogokat. Ennek megfelelően Lennon 1962-es felvételei 1990-ben, 1970-es felvételei 1998-ban szállnának Yoko Onóra. Mivel a Sony külön megállapodást írt alá az örökössel, a számok joga a teljes időszakra a Sonynál maradnak.

Így ezek a számok is Paul McCartney szerzeményeivel együtt szabadulnak a Jackson-Sony uralom alól. A dalok egy része már 2018-ban visszakerül Onóhoz és McCartney-hez, a későbbi felvételeknél azonban meg kell várniuk a 2026-ot.