Jusztina
10 °C
27 °C

Menhely nyílt Harry Potter megunt baglyainak

2009.08.26. 08:40 Módosítva: 2009.08.26. 08:42
A Harry Potter-könyvek hatására sok gyerek kért és kapott baglyot a szüleitől, a megunt állatokat most egy menhelyen várják Nagy-Britanniában. Szakértők szerint az a baj, hogy bárki vehet magának vadállatot.
potter1

Állatmenhely nyílt egy brit szigeten a Harry Potter-láz során felvásárolt, ám azóta megunt, vagy egyszerűen csak nem megfelelő körülmények között tartott baglyok számára.

A Harry Potter-filmek hatására ugyanis a fiatalok világszerte a varázslópalánta Hedvigre keresztelt hóbaglyához hasonló házi kedvencért könyörögtek a szüleiknek, azonban mára az állatok többségét egyszerűen megunták és nem gondoskodnak róluk megfelelően, vagy egyenesen magukra hagyják őket.

"A probléma az, hogy semmilyen engedélyre sincs szükség, így bárki vásárolhat baglyot" - idézte a The Daily Telegraph brit napilap Don Walser állatszakértőt, aki az Anglia déli partjaitól 5-8 kilométerre fekvő Wight-szigeten nyitotta meg állatmenhelyét.

"Jelenleg húsz bagoly van nálunk, amelyek a világ minden részéről érkeztek. Az egyik pár hóbaglyot tulajdonosaik három napra táplálék nélkül hagytak magukra. Elpusztultak volna" - mondta a szakember.

Rajongói bagoly
Rajongói bagoly

Jo Barrnak, az Angol Királyi Állatvédő Egyesület (RSPCA) szóvivőjének elmondása szerint a Potter-filmek hatására jelentősen megnövekedett az érdeklődés a baglyok iránt. "Az elmúlt évek során láttuk már a dalmaták iránti megnövekedett keresletet a Disney-rajzfilmek hatására, amelyet a Tini Nidzsa Teknőc őrületben megjelenő teknős felvásárlási láz követett".

Az RSPCA azt tanácsolja, hogy az emberek ne vegyenek baglyokat, mivel ezek az állatok rengeteg gondoskodást igényelnek és akár húsz évig is élhetnek. Annak ellenére azonban, hogy illegális dolog vadmadarakat árulni, a kereskedők ügyesen üzérkednek a fogságban született példányokkal, így például az olyan fajokkal is, mint a hóbaglyok.