Gatyában hívott taxit a részeg elnök

2009.09.22. 14:05
A szeptember végén megjelenő Clinton-könyv hetven interjún alapul. Az egykori elnök megmutatja a nagypolitika drámai és vicces oldalát is.

Kis híján nemzetközi bonyodalmat okozott a washingtoni Fehér Házban Borisz Jelcin. A néhai orosz elnök 1995-ös látogatása alkalmával ittasan, egy szál alsónadrágban próbált taxit fogni a híres épület kertjében, mert pizzára vágyott, derült ki a Bill Clinton elnökségéről hamarosan megjelenő új könyvből, amelynek maga az exelnök volt a riportalanya.

A vodka iránti szenvedélyét nem palástoló Borisz Jelcin a pizzás éjszaka utáni estén is bonyodalmat okozott, akkor ittas behatolónak nézték, ugyanis a magas rangú vendégek szálláshelyéül szolgáló Blair House pincéje körül bóklászott. A titkosszolgálat Clinton elnököt is tájékoztatta, idézett a történetekből a brit Daily Mail című újság internetes kiadása.

Bill Clinton minderről és az elnöksége alatt történtekről Taylor Branch történésznek beszélt. A Pulitzer-díjas szerzőt maga a volt elnök választotta ki, legyen elnöki éveinek nem hivatalos krónikása.

Az 1993 és 2001 között hivatalban lévő elnök egyedül a Lewinsky-botránnyal kapcsolatban bizonyult szűkszavúnak, arról csak annyit mondott: megtört a politikai és magánéleti terhek alatt.

A könyvből fény derül Al Gore alelnök és Bill Clinton 2000-ben feszültté vált kapcsolatára is. Az alelnökként az államfői posztért ringbe szálló Gore emlékezetes választásokon maradt alul George W. Bushsal szemben. A választás után Gore és Clinton kétórás feszült beszélgetést folytatott, amelynek során a későbbi béke-Nobel-díjas politikus azt mondta, Clinton viselkedése a választási győzelembe került.

A 707 oldalas könyvben, amelynek tartalmára Bill Clinton rábólintott, az egykori demokrata elnök utódáról is szót ejt, alkalmatlannak nevezve az őt a hivatalban követő George W. Busht.