Hajnóczy Soma megkapta a bűvész Oscart

2009.10.16. 09:58
A nyáron világbajnoki címet szerző Hajnóczy Soma a napokban Párizsban vette át a bűvészek Oscar-díjaként ismert rangos európai kitüntetést, a Mandrakes d’Or-t.

A díjat évente a neves francia bűvészakadémia, az Académie Française des Illusionistes ítéli oda a világ aktuálisan legjobb bűvészeinek. A kitüntetéssel korábban már olyan világhírű bűvészek trükkjeit és életművét is elismerték, mint David Copperfield és a legendás, fehér tigrisekkel varázsló Siegfried&Roy formáció.

Húsz évvel ezelőtt az első Mandrakes d’Or díjátadó gálát azzal a céllal rendezték meg, hogy hivatalos európai platformot biztosítsanak a világ bármely táján, bármilyen kategóriában működő bűvészek számára, illetve a meghívottak munkáját a szakmabeliek és a nagyközönség jelenlétében is elismerjék egy-egy aranyozott szobor formájában.

A 24 éves Hajnóczy Somát azután hívták meg nagyszabású párizsi eseményre, hogy nyáron az egyedülálló mobiltelefonos Phone act versenyműsorával Pekingben világbajnoki címet nyert, amivel minden idők legfiatalabb győzteseként, illetve a megmérettetés első magyar díjazottjaként is bevonult a bűvészet történelmébe. Az egyedi műsorhoz aktatáskát, telefonokat, újságot és pénzérméket használ.

A bűvész folyamatosan új trükkökön dolgozik, és hazai, illetve külföldi színpadi és televíziós felkéréseknek, tesz eleget. Somát idén Olaszországban, Svájcban és Japánban, itthon pedig többek között közönségtalálkozók alkalmával is láthatják majd a rajongók.