A Calle 13 a Latin Grammy nyertese

2009.11.06. 13:04
A Calle 13 Puerto Ricó-i duó mind az öt jelölését díjra váltotta a csütörtök esti Latin Grammy-díjkiosztó ceremónián Las Vegasban.

A Calle 13 megkapta az év legjobb albumáért és a legjobb városi zenei albumért járó elismerést is. A díjat átvevő Residente az októberben elhunyt argentin folkénekesnek, Mercedes Sosának ajánlotta az elismerést: "Nyugodjék békében. Tapsoljanak Mercedes Sosának." Sosáról egy rövidfilm levetítésével is megemlékezett a gála, s Cantora 1 albumával a legjobb folkalbum díját nyerte el.

Residente és féltestvére, Visitante az év legjobb felvételének díját is elvitte a No Hay Nadie Como Tu című számmal, amelyen a Calle 13 párosa két mexikói rockerrel dolgozott együtt. A ceremónia során a Puerti Ricó-i duó előadta La Perla című ódáját, amit egy San Juan-i tengerparti nyomornegyedhez írtak. Az előadás fényét Ruben Blades legendás salsatáncos és a Cirque du Soleil táncosai emelték. A La Perla a legjobb rövid zenei videó díját vitte el az est folyamán.

A gálaműsor kicsit megkésve kezdődött, mivel a mexikói Juan Gabriel negyven percig énekelt a közönség biztatására. Ő a Latin Recording Academy díját kapta.

A legjobb női popénekesi album díját az olasz Laura Pausini nyerte, aki En Cambio No című dalával nyitotta meg a díjátadó ceremóniát. A legjobb férfi popalbumért, a No Se Si es Baires o Madrid című lemezért Fito Paezt díjazták.

Az év dalának Luis Fonsi előadásában az Aqui Estoy Yo című számot választották. A tizedik évfordulójához érkezett Latin Grammyn összesen 49 díjat kaptak az előadók, bár ezek zömét egy korábbi díjátadó keretében nyújtották át.