Judit
2 °C
7 °C

Felfüggesztett börtön a japán popsztárnak

2009.11.09. 11:15
Drogfogyasztásért ítélték el Japánban Noriko Sakait, aki popénekesként és színésznőként is népszerű Ázsiában. A sztárnál kis mennyiségű drogot találtak, de a szervezetében is kimutatták az anyag jelenlétét. Rajongói az ítélethirdetés előtt a közeli parkban éjszakáztak.

Másfél év börtönt kapott felfüggesztve Noriko Sakai, aki a nyolcvanas évek végén popsztárként tizenhat évesen lett Japán egyik kedvence. Később színészetre váltott, A harag 2. című horrorban is szerepelt, és mintaanyaként tartották számon. A most 38 éves hírességet 0,008 gramm metamfetaminnal kapták el augusztusban. Egy héttel korábban a férje bukott le a droggal.

Noriko Sakai tiniként futott be
Noriko Sakai tiniként futott be

Csak a gyilkos szektavezér perét akarták többen látni

Az ítélethirdetés napján legalább háromezer rajongó gyűlt össze a bíróság épülete előtt, többen az egész éjszakát a közeli parkban töltötték, hogy a nyilvánosság számára fenntartott 21 férőhely egyikét megkaparintsák. Amikor októberben megkezdték a tárgyalást, az épület előtt hatezren sorakoztak. Ennél többen csak Aszahara Soko tárgyalására voltak kívácsiak 96-ban, ő volt az, akinek a szektája a zsúfolt tokiói metróban követett el gáztámadást.

„Nyilvánvaló, hogy függő” - jelentette ki a bíró Sakairól, akinek szervezetében kimutatták a drogot, és a bíróságon be is vallotta, hogy fogyasztott. Bár az ügyészek letöltendő börtönbüntetést követeltek, az ítéletet a bíró azért függesztette fel három évre, mert a színésznőt a „társadalom már így is megbüntette”. Az őt képviselő ügynökség megszabadult tőle, a cd-it és a nevével fémjelzett ruhákat visszahívták a boltokból, és a Toyota-reklámot sem játsszák már, amiben szerepel. Ez anyagilag is súlyos csapás neki, akár többmillliárd jent is bukhat.

Sakia a bíróságon
Sakia a bíróságon

A japánok McCartneyt is büntették

Japánban az európai átlagnál sokkal szigrúbban állnak hozzá a droghasználathoz, ennek egyik oka, hogy a második világháború után recept nélkül lehetett hozzájutni az amfetaminhoz, amivel sokan visszaéltek. A marihuána legalizálása az országban fel sem merül, még Paul McCartneyt is börtönbe dugták kilenc napra, miután a táskájában egy zacskó fűvel érkezett meg Tokióba a 80-as években.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?