Felfüggesztett börtön a japán popsztárnak

2009.11.09. 11:15
Drogfogyasztásért ítélték el Japánban Noriko Sakait, aki popénekesként és színésznőként is népszerű Ázsiában. A sztárnál kis mennyiségű drogot találtak, de a szervezetében is kimutatták az anyag jelenlétét. Rajongói az ítélethirdetés előtt a közeli parkban éjszakáztak.

Másfél év börtönt kapott felfüggesztve Noriko Sakai, aki a nyolcvanas évek végén popsztárként tizenhat évesen lett Japán egyik kedvence. Később színészetre váltott, A harag 2. című horrorban is szerepelt, és mintaanyaként tartották számon. A most 38 éves hírességet 0,008 gramm metamfetaminnal kapták el augusztusban. Egy héttel korábban a férje bukott le a droggal.

Noriko Sakai tiniként futott be
Noriko Sakai tiniként futott be

Csak a gyilkos szektavezér perét akarták többen látni

Az ítélethirdetés napján legalább háromezer rajongó gyűlt össze a bíróság épülete előtt, többen az egész éjszakát a közeli parkban töltötték, hogy a nyilvánosság számára fenntartott 21 férőhely egyikét megkaparintsák. Amikor októberben megkezdték a tárgyalást, az épület előtt hatezren sorakoztak. Ennél többen csak Aszahara Soko tárgyalására voltak kívácsiak 96-ban, ő volt az, akinek a szektája a zsúfolt tokiói metróban követett el gáztámadást.

„Nyilvánvaló, hogy függő” - jelentette ki a bíró Sakairól, akinek szervezetében kimutatták a drogot, és a bíróságon be is vallotta, hogy fogyasztott. Bár az ügyészek letöltendő börtönbüntetést követeltek, az ítéletet a bíró azért függesztette fel három évre, mert a színésznőt a „társadalom már így is megbüntette”. Az őt képviselő ügynökség megszabadult tőle, a cd-it és a nevével fémjelzett ruhákat visszahívták a boltokból, és a Toyota-reklámot sem játsszák már, amiben szerepel. Ez anyagilag is súlyos csapás neki, akár többmillliárd jent is bukhat.

Sakia a bíróságon
Sakia a bíróságon

A japánok McCartneyt is büntették

Japánban az európai átlagnál sokkal szigrúbban állnak hozzá a droghasználathoz, ennek egyik oka, hogy a második világháború után recept nélkül lehetett hozzájutni az amfetaminhoz, amivel sokan visszaéltek. A marihuána legalizálása az országban fel sem merül, még Paul McCartneyt is börtönbe dugták kilenc napra, miután a táskájában egy zacskó fűvel érkezett meg Tokióba a 80-as években.