63 millió forint M. Jackson kesztyűjéért

2009.11.23. 10:40
1983-ban viselte egy tévéműsorban a híres fehér kesztyűt Michael Jackson, most a Hard Rock Caféban elárverezték. Zakója 40 millió forintért ment el.

Háromszázötvenezer dollárért (63 millió forint) kelt el egy New York-i árverésen Michael Jackson híres fehér kesztyűje, amelyet a popsztár egy 1983-as tévés fellépésen viselt. Jackson egy fekete zakójáért 225 ezer dollárt (40,6 millió forint) fizetett rajongója.

A Jackson-emlékek voltak a Hard Rock Café szombati árverésének legnevesebb tárgyai, amelyekért a rajongók jóval a várakozásokon felül nyúltak a zsebükbe. A Julien's aukciósház legkevesebb 50 ezer dollárt remélt a híres kesztyűért, amelyet végül egy kínai üzletember vett meg.

A kesztyűt a kínai fennhatóság alatt álló Makao egyik szállodájában állítják ki. Az ötcsillagos hotel a jövő év elején galériát nyit, hogy kiállítsák a kesztyűt és másik kilenc Jackson-relikviát, közölte a Ponte 16 nevű játékkaszinót is működtető szálloda szóvivője.

Fiatal csillagként Jackson a 26 évvel ezelőtti Motown televíziós gálán lepte meg a közönséget a híres Moonwalkkal, a lépéseket a Billie Jean című slágerhez mutatta be, a kesztyűt a bal kezén viselte. "Ez a Michael Jackson emléktárgyak Szent Grálja" - mondta Darren Julien, az aukciósház vezetője.

A kesztyű 1983 óta Walter "Clyde" Orange birtokában volt, Michael Jackson a közös Motown-fellépés után ajándékozta a kiegészítőt a Commodores alapító tagjának. Orange annak a reményének adott hangot, hogy az árverést követően a darabot kiállítják. "A világnak látnia kell" - mondta a zenész, aki szerint a Billie Jean volt az a dal, amely világsztárrá avatta a június 25-én, 50 éves korában elhunyt Jacksont.

A New York-i Hard Rock Café "A zene ikonjai" elnevezésű árverésén több száz tárgy került kalapács alá, köztük 80 olyan, amely valamilyen módon Michael Jacksonhoz kötődik.