Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Eutanáziás brit film nyert az Emmyn

2009.11.24. 11:26
Kiosztották a televíziós Oscar-díjként emlegetett nemzetközi Emmy-díjakat, Nagy-Britannia tarolt a díjátadón, első ízben brazil telenovellát is jutalmaztak.

A New Yorkban helyi idő szerint hétfő este rendezett gálán - amely immár 37. volt a sorban - Nagy-Britannia öt Emmyvel gazdagodott, a legjobb női főszereplőnek járó díjat Julie Walters kapta. A számos filmből ismert színésznő A Short Stay in Switzerland című BBC-drámában nyújtott alakításáért vehette át a díjat, az alkotásban gyógyíthatatlan orvosnőt játszik, aki azért utazik Zürichbe, hogy a halálba segítsék.

A legjobb férfi főszereplő Ben Whishaw lett, a színészt szintén egy BBC-produkcióban nyújtott alakításáért díjazták. Az ötrészes drámában Whishaw egy olyan férfit alakít, akit egy átmulatott éjszaka után gyilkossággal vádolnak, ő azonban nem emlékszik semmire. A britek gyermek-, művészeti- és dokumentumműsorok terén is díjakkal gazdagodtak.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat egy német alkotás, a ZDF közszolgálati csatorna háromrészes filmje, a Die Wölfe kapta, amely egy fiatalok alkotta berlini bandáról szól. "Öt éven át dolgoztunk a projekten, azt hiszem, megérdemeltük a díjat" - mondta az alkotás producere.

Első ízben jutalmaztak brazil telenovellát: az Indiában játszódó sorozat - hiába brazil - egy magasabb rangú kaszthoz tartozó indiai nő és egy érinthetetlen férfi szerelmének történetét meséli el, háttérben a Tádzs Mahallal és az ország más, jelképpé vált helyszíneivel.

Dán széria, egy speciális biztonsági alakulat történeteiről szóló alkotás kapta a legjobb drámai sorozatnak járó díjat, a legjobb vígjátéksorozat pedig Japánból érkezett, és Sinicsi Hosi rövidnadrágja a címe.

Tiszteletbeli Emmy-díjat vehetett át David Frost, aki a hetvenes években az akkor már lemondott Nixon elnökkel készített interjúi révén tett szert világhírnévre. "Ő a legjobb interjúkészítő, aki csak létezik. És olyan egyszerűnek láttatja az egészet" - mondta Barbara Walters brit kollegájáról, aki manapság az Al Dzsazíra angol nyelvű adásának dolgozik. Frostot videoüzenetben Tony Blair korábbi brit miniszterelnök is köszöntötte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?