Eutanáziás brit film nyert az Emmyn

2009.11.24. 11:26
Kiosztották a televíziós Oscar-díjként emlegetett nemzetközi Emmy-díjakat, Nagy-Britannia tarolt a díjátadón, első ízben brazil telenovellát is jutalmaztak.

A New Yorkban helyi idő szerint hétfő este rendezett gálán - amely immár 37. volt a sorban - Nagy-Britannia öt Emmyvel gazdagodott, a legjobb női főszereplőnek járó díjat Julie Walters kapta. A számos filmből ismert színésznő A Short Stay in Switzerland című BBC-drámában nyújtott alakításáért vehette át a díjat, az alkotásban gyógyíthatatlan orvosnőt játszik, aki azért utazik Zürichbe, hogy a halálba segítsék.

A legjobb férfi főszereplő Ben Whishaw lett, a színészt szintén egy BBC-produkcióban nyújtott alakításáért díjazták. Az ötrészes drámában Whishaw egy olyan férfit alakít, akit egy átmulatott éjszaka után gyilkossággal vádolnak, ő azonban nem emlékszik semmire. A britek gyermek-, művészeti- és dokumentumműsorok terén is díjakkal gazdagodtak.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat egy német alkotás, a ZDF közszolgálati csatorna háromrészes filmje, a Die Wölfe kapta, amely egy fiatalok alkotta berlini bandáról szól. "Öt éven át dolgoztunk a projekten, azt hiszem, megérdemeltük a díjat" - mondta az alkotás producere.

Első ízben jutalmaztak brazil telenovellát: az Indiában játszódó sorozat - hiába brazil - egy magasabb rangú kaszthoz tartozó indiai nő és egy érinthetetlen férfi szerelmének történetét meséli el, háttérben a Tádzs Mahallal és az ország más, jelképpé vált helyszíneivel.

Dán széria, egy speciális biztonsági alakulat történeteiről szóló alkotás kapta a legjobb drámai sorozatnak járó díjat, a legjobb vígjátéksorozat pedig Japánból érkezett, és Sinicsi Hosi rövidnadrágja a címe.

Tiszteletbeli Emmy-díjat vehetett át David Frost, aki a hetvenes években az akkor már lemondott Nixon elnökkel készített interjúi révén tett szert világhírnévre. "Ő a legjobb interjúkészítő, aki csak létezik. És olyan egyszerűnek láttatja az egészet" - mondta Barbara Walters brit kollegájáról, aki manapság az Al Dzsazíra angol nyelvű adásának dolgozik. Frostot videoüzenetben Tony Blair korábbi brit miniszterelnök is köszöntötte.