A náci himnusz miatt elzavarták Dohertyt

2009.11.30. 16:36 Módosítva: 2009.11.30. 17:05
A Deutschland, Deutschland über allest énekelte Pete Doherty egy müncheni fesztiválon. Megkérték, hogy hagyja el a színpadot.

Kifütyülték a nézők, majd a kínos helyzet miatt távozásra kérték fel a szervezők Peter Dohertyt vasárnap egy müncheni fesztiválon. Doherty elénekelte a német himnusz náci változatát. Az "on3" nevű fesztiválon Doherty a közönség jól hallható és tömeges tiltakozása ellenére végigénekelte a "Deutschland, Deutschland über alles" (Németország, Németország mindenek felett) szövegű himnuszt, aminek a végén a nagyobb botránytól tartó szervezők közbeavatkoztak, és megkérték a rockert, aki drogügyei miatt korábban már volt börtönben, hogy hagyja el a színpadot.

doh

A német himnusz szövege 1922 óta a Das Lied der Deutschen ("A németek dala") című 19. századi vers. A nácik csak a szerzemény első versszakát használták. A II. világháború óta éppen emiatt csak a harmadik strófától kezdve éneklik a németek. A himnusz zenéjét Joseph Haydn komponálta 1797-ben, de nem Németország, hanem szülőhazája, Ausztria számára. A szövegét August Heinrich Hoffmann von Fallersleben írta 1841-ben a német egyesülési törekvések kifejezéseként.

Amíg a Német Szövetségi Köztársaság nemzeti lobogóját a 1949-es Alaptörvény 22. paragrafusa szabályozza, addig a német himnuszt ma jogilag semmi sem erősíti meg. Az első versszak használatát nem tiltja törvény, de a nemzetiszocializmus időszakában is énekelt himnusz miatt nem éneklik. A második versszakot nőszervezetek kifogásolták, ezért az újraegyesített Németországban, 1991 augusztusában, Richard von Weizsäcker akkori szövetségi államelnök és Helmut Kohl akkori kancellár közötti lezajlott levélváltás alapján a harmadik strófa lett gyakorlatilag az énekelt német himnusz.