Hollywoodi rekordok a torrent ellenére

2009.12.14. 13:45
A Bittorrent oldalak felhasználóinak és a letöltött filmeknek a száma folyamatosan nőtt 2009-ben. Az emberek azonban így is járnak moziba, és többet fizetnek jegyekért, mint valaha.

2009-ben a vezető hollywoodi stúdiók több filmet forgattak, minden eddiginél nagyobb adóbevételt generáltak, és a történelemben először a mozijegybevételek az USA-ban meghaladják a 10 milliárd dollárt. Nem igazolódtak be tehát azok a félelmek, miszerint az illegális filmletöltések tönkreteszik a moziipart.

A Bittorrent oldalak felhasználóinak és a letöltött filmeknek a száma folyamatosan nőtt 2009-ben, ezért a filmes szakszervezetek joggal aggódnak, hogy ha ingyen letölthetik a filmjeiket, akkor nem fognak elmenni pénzért a moziba.

Hollywood azonban a gazdasági válság és a torrentezés ellenére is rekordot tud dönteni. Az USA-ban és Kanadában produkált 10,6 milliárd dolláros (kb. 2000 milliárd forint) bevétel körülbelül 1 milliárddal haladja meg a 2008-asakat. Ennek egyik oka, hogy a válság következtében kevesebbet költenek az emberek szórakozásra, de a mozizás a kikapcsolódás olcsóbb válfajának számít.

A kivételes eredmény olyan sikerfilmeknek is köszönhető, mint a Transformers: A bukottak bosszúja, amire csak a hazai piacon 402 millió dollárért váltottak jegyet. A Harry Potter és a félvér herceg további 301 millióval járult hozzá a rekordhoz, az Újhold című vámpírrománc már a 250 milliós bevétel körül jár.

Néhány alacsony költségvetésű meglepetésfilm is jócskán hozott a konyhára: a Paranormal Activity 107 milliós, a Másnaposok 277 milliós, a The Blind Side című, a múlt hétvégén a box-office csúcsára érkezett sportdráma pedig eddig 131 milliós jegyeladást könyvelhetett el.

Az adatok fényében a Torrentfreak cikkében megjegyzik, a szép teljesítmény ellenére az illegális letöltések miatt nyilván rengeteg bevételtől elesik a filmipar. Ellenben ha a filmesek bevonásával szabályoznák az internetes letöltéseket, az az adóbevételeket is növelhetné, és még Hollywood konyhájára is hozhatna. Azt javasolják, a letöltőkre ne a megtestesült gonoszként, hanem lehetséges vevőként tekintsenek, és ne ellenük, hanem értük harcoljanak.