Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Michael Jackson mérgezésbe halt bele

2010.02.11. 15:06
A Los Angeles-i halottkém részletes jelentése szerint emberölés okozta Michael Jackson halálát. Az övenegy oldalas dokumentum alátámasztja a tavaly augusztusi vizsgálati eredményt, miszerint Jackson "akut propofolmérgezés" miatt halt meg.

Conrad Murray, Jackson háziorvosa - aki ellen hétfőn egy Los Angeles-i bíróságon gondatlanságból elkövetett emberölés címén emeltek vádat - azt vallotta, hogy a sztárt álmatlanság ellen kezelte az erős klinikai altatószerrel, propofollal. A halottkém által felkért aneszteziológus szakértő, Selma Calmes ugyanakkor leszögezte, tudomása szerint a propofolt nem alkalmazzák álmatlanság kezelésére.

A nyilvánosságra hozott 51 oldalas jelentés azt is tisztázta, hogy a szert csak nagyon ritka, súlyos esetekben (öngyilkosság, gyilkosság vagy baleset) alkalmával adják be otthon. A szakértő megállapította, Jackson esetében az infúzió útján alkalmazott propofolt nem a megfelelő gondossággal kötötték be. Nem volt a helyszínen az előírt felszerelés a vér oxigéntartalmának folyamatos ellenőrzésére, sem EKG, sem vérnyomásmérő. A propofolt egyébként is csak aneszteziológus szakorvos adhatta volna be - írta Calmes -, márpedig Murray kardiológus.

A toxikológiai vizsgálat során egy nagy műtétnél szokásos mennyiségű propofolt találtak Jackson szervezetében. Mint a szakértő hangsúlyozta: az ilyen műtéteknél a pácienst intubálják, és az aneszteziológus felügyel a légzésére. A nyomozás kiderítette, hogy Murray Jackson tavaly június 25-ei halálát megelőzően már hat hete álmatlanság ellen kezelte. Esténként propofolt adott be neki intravénásan, de mivel attól tartott, hogy rászokik, a halálát megelőző két estén más gyógyszerek kombinációjával próbálkozott.

A jelentés azt a vizsgálati jegyzőkönyvet is tartalmazta, amelyet a Kaliforniai Egyetem kórházában vettek fel alig három órával Jackson halála után. E szerint az énekes súlyosan alultáplált volt: mindössze 61 kilogrammot nyomott 175 centiméteres magasságához képest. Egy 1984-es reklámfilm forgatásán bekövetkezett baleset következtében a haja ritkás lett, és parókát viselt. A bőrén világos és sötét foltok látszottak. Mint bőrgyógyásza nyilatkozta: a tüneteket vitiligo, pigmenthiányos bőrbetegség okozta. Az újraélesztési kísérletek következtében több bordája eltörött.

Murray, aki hétfőn a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát, 75 ezer dolláros óvadék fejében szabadlábon védekezhet. Az 56 éves orvos szerdán Los Angelesből visszatért Las Vegasba, ahol folytatja a praktizálást. Ügyének következő tárgyalására április 5-én kerül sor.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport