Meghalt a divat huligánja

2010.02.11. 18:10 Módosítva: 2010.02.11. 20:42
A negyvenéves Alexander McQueen volt a világ egyik leghíresebb divattervezője. A botrányos divatbemutatóiról híres negyvenéves dizájner állítólag anyja halálát nem tudta feldolgozni, ezért lett öngyilkos.

Meghalt a világ egyik legismertebb divattervezője, Alexander McQueen. Az extravagáns ruháiról és botrányos divatbemutatóiról híres negyvenéves tervező cége annyit mondott csak, hogy McQueen londoni lakásán halt meg, meg de a bulvársajtó azt is tudni véli, hogy felakasztotta magát. A nyíltan homoszexuális divattervező öngyilkosságában állítólag közrejátszott, hogy a múlt héten halt meg a divattervező édesanyja.

Alexander McQueen
Alexander McQueen

A hivatalos jelentések szerint a divattervező lakásához kihívták a mentőket, de ők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A Scotland Yard egyik szóvivője szerint nem gyilkossági ügyben nyomoznak.

McQueen szóvivője szerint "mindenkit lesújtott a tragédia híre és bővebbet nem akar mondani a család és a divattervező kollégái iránti tiszteletből."

Meghökkentő

McQueen 1969-ben született Londonban egy taxisofőr fiaként. Divattervezői karrierje korán indult, egy nehezen kezelhető gyerekeknek fenntartott alapítványi középiskola után a legendás londoni Savile Row vásárlóutca több szabóságában is dolgozott, többek közt olyan hírességek öltönyeit készítve tanulta meg a szakmát, mint Gorbacsov, vagy éppen Károly walesi-herceg.

Igazán 1991-ben lett híres, miután elvégezte a londoni St Martin Művészeti Főiskolát, és első önálló kollekcióját felvásárolta Isabella Blow stylist. Ekkor változtatta egyébként keresztnevét Lee-ről a sokkal arisztokratikusabb Alexanderra.

mc451

McQueen 1996 és 2001 között a Givenchy-ház vezető tervezője volt, és már belépésekor botrányt kavart: első kollekciójáról azt nyilatkozta a Vogue-nak, hogy „szar”. Ezután kezdték el a szaksajtóban a divat angol huligánjaként emlegetni.

A világ egyik leghíresebb tervező cégénél is meghökkentő divatbemutatókkal hívta fel magára a figyelmet: volt hogy robotok spricceltek össze bemutatóin fehér ruhákat, és volt, hogy féllábú modelleket kért fel ruhái viselésére,

2001-ben McQueen azért hagyta el a Givenchyt, mert állítólag szerződése már korlátozta a kreativitását. A divattervező saját kollekcióit ezután még botrányosabb bemutatókon tárta a világ elé, volt hogy emberi bábukkal játszott sakkjátszmát vagy éppen egy hajóroncsban rendezett bemutatót.

Eközben cége egyre terjeszkedett, boltot nyitott London mellett New Yorkban, Los Angelesben, Milánóban és Las Vegasban is. Több sztárt öltöztetett, köztük Lady Gagát vagy éppen Rhiannát, de jó üzleti érzékére bizonyíték, hogy közben a nagy márkák, többek közt a Puma kollekcióinak megtervezésében is közreműködött.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport