Műemlék lesz az Abbey Road-i stúdió

2010.02.23. 17:55 Módosítva: 2010.02.23. 18:18
A brit kormány engedélye nélkül nem lehet ezentúl jelentősen átalakítani a legendás épületet. A pénzögyi gondokkal küzdő tulajdonos, az EMI ráadásul cáfolta, hogy egyáltalán el akarná adni a stúdiót.

Műemlékké nyilvánította a legendás londoni Abbey Road-i zenestúdiót a brit kulturális miniszter, ezzel egyelőre elhárította a vészt, hogy jelentős változtatásokat hajtsanak végre az épületen, amelynek megőrzése érdekében szinte egész Nagy-Britannia és számos híresség megmozdult.

A stúdió több mint nyolcvan éve van az EMI kiadó tulajdonában, amely jelenleg súlyos anyagi problémákkal küzd, ezért a közelmúltban elterjedt, hogy pénzzé tenné az ingatlant. A zeneműkiadó vasárnap cáfolta ugyan az eladásról felröppent korábbi sajtóhíreket, de tény, hogy 120 millió fontos banki tartozása nagy gondot jelent a tavalyi évét 1,7 milliárd fontos veszteséggel záró cégnek.

Az EMI ugyanakkor azt állította, hogy nem eladására készül, hanem befektetőt keres, aki életet lehelne a pénznyelő vállalkozásba.
A brit kulturális tárca keddi bejelentése garantálja, hogy a patinás stúdióhoz nem lehet hozzányúlni a kormány engedélye nélkül. Margaret Hodge kulturális miniszter közleményében a hely "óriási kulturális jelentőségével" indokolta felvételét a védett épületek listájára.
A műemléki státusból kifolyólag a belső tér átalakítható ugyan, de az estleges átépítések nem változtathatnak az épület jellegén.

Az észak-londoni Abbey Roadon álló ház egykor a világ legfejlettebb lemezstúdióinak adott helyet (az intézményben három nagy stúdió működik). Olyan együttesek fordultak meg ott, mint a stúdió nevét halhatatlanná tevő Beatles vagy a Pink Floyd és a U2, de Cliff Richard, Amy Winehouse, vagy Plácido Domingo is dolgozott a falai között.
A stúdióban manapság is folyik a munka: többek között ott rögzítették a Harry Potter és A Gyűrűk Ura című filmek zenéit.

A legendás épület megmentése érdekében hírességek is szót emeltek, köztük Paul McCartney és Andrew Lloyd Webber. Utóbbi jelezte, hogy akár kész lenne megvenni a stúdiót, ahol egyébként számos szerzeményét rögzítették.