Drogfutárról szól a legújabb mexikói opera

2010.03.13. 11:34
Az Only the Truth főhősnője marihuánát csempész az Egyesült Államokba, majd kivégzi a szeretőjét, aki elárulta őt. A darab alapja egy 70-es évekbeli mexikói dal volt.

Új műfaj van kialakulóban a mexikói operakultúrában: a narco corrido a mexikói balladáknak (corridóknak) az a típusa, ahol a szereplők már nem a Zapata-westernekből ismert forradalmárok, hanem tragikus sorsú drogbárók vagy marihuánacsempészek, írja a BBC. Mexikóváros slágerdarabja most az Only the True című opera, aminek az alapja egy ismert, 70-es évekbeli mexikói dal.

„Camelia la Tejana marihuánát csempész az Egyesült Államokba, de elárulja őt a szeretője. Ő egy nagyon kemény nő, ezért megöli a férfit, és a végén egyedül lép le rengeteg pénzzel” - magyarázta Jose Arean, az opera zenei igazgatója.

„Az elmúlt 20 évben senki sem mert ilyen operát írni Mexikóban, pedig a drogügyek állandóan ott vannak az újságok címlapjain.” - nyilatkozta a darab szerzője, Gabriela Ortiz, aki megtörtént esetet vegyített kitalált részekkel. Sokak úgy gondolják, a narco corridos műfajt be kellene tiltani, mivel az illegális drogkereskedelem miatt az elmúlt 3 évben 15 ezren vesztették életüket Mexikóban. A művészek viszont ragaszkodnak a kábítószer-opera létjogosultságához, mivel szerintük a drogok már szerves részei lettek a mexikói kultúrának.