Bonifác
10 °C
16 °C

Káosz a sanghaji világkiállítás próbanapján

2010.04.20. 12:48
Közel 200 ezer látogatót engedtek be a sanghaji világkiállítás területére kedden, hogy teszteljék a létesítmények teherbírását, a szolgáltatásokat, ellenőrizzék a működést, a közlekedést.

Nem volt forgalomkorlátozás, az emberek nagyjából egy időben érkeztek a sanghaji világkiállítás próbanapjára, a pavilonok nagy része nem nyitott ki, csak néhány helyre koncentrálódott a tömeg. Az eredmény: káosz.

A helyszíni fényképes-filmes beszámolók a metrón, a bejáratoknál hatalmas torlódásokról, emberáradatról tanúskodnak, de a világkiállítás területén már némileg jobban eloszlott a tömeg. Itt is voltak pavilonok, amelyek előtt hosszú sor kígyózott - ilyen volt a kínai mellett az amerikai az olasz, a német és a brit. A legnagyobb érdeklődés a hazai pavilon iránt mutatkozik, itt már 10 órakor bejelentették és hangosbeszélőn ismételték, hogy megszűnt a belépők aznapi előjegyzése, a látogatók lehetőleg kerüljék el a környéket. A britek fél 12-kor bezártak, mondván, nem bírnak ennyi emberrel, itt - a xinmin.cn honlap beszámolója szerint - a sorban előzés miatt kisebb dulakodás is keletkezett.

Sorok álltak az étkezőhelyek, büfék előtt is, ahol a várakozás és a kiszolgálás mellett a magas árakra panaszkodtak a látogatók, akik közül jó néhányan az ételdobozokat a szökőkutak medencéjébe dobták.

Az expónak a folyó túloldalán lévő Puhszi (Puxi) negyedbéli területén, ahol a vállalati, városi és egyéb kiállítók kaptak helyet - szemben a putongi (Pudong) résszel - nem jelentettek különösebb zavart, mivel erre a területre kedden kevesebb látogató volt kíváncsi.

Késnek a metrók, nem záródnak az ajtók

Az expóparkhoz vezető sanghaji 8-as metróvonalon rendkívüli tömegre panaszkodtak, a szerelvények ajtóit többszöri kísérletre is alig tudták bezárni, előfordult, hogy a vonat az állomások között is megállásra kényszerült. A fennakadások miatt a menetidő az állomások között megduplázódott. Az expóhoz közeli egyik metrómegállónál a kiengedő automaták nem bírtak a tömeggel, amely azokat áttörve folytatta útját.

Az első kísérleti napon a várakozók látványának és hangulatának hatására a világkiállítás több bejáratánál felfüggesztették a biztonsági ellenőrzést, más helyeken félórás várakozással tudtak csak bejutni a csomag- és a személyes ellenőrzést követően. A hivatalos normaidő 18 másodperc látogatónként.

Kedden még mindig csak néhány pavilon volt nyitva, láthatóan többen is kihasználják az utolsó napokat a végső simításokra, köztük vannak a magyar kiállítók is. Az expó szervezőinek tervei szerint még öt hasonló tesztnapra kerül sor a május elsejei megnyitó előtt.

A sanghaji világkiállításra az újabb előrejelzések szerint közel 100 millió látogatót várnak, a szerényebb becslések szerint átlagosan napi 400 ezer érdeklődőre lehet számítani.