2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Christina Aguilera feldolgozta Kovács Katit

2010.06.11. 09:46
A Woohoo című Christina Aguilera-számhoz az Add már, Uram, az esőt! című Kovács Kati-számot használták fel.

Kovács Kati egyik dalát dolgozta fel kedden megjelent új albumán Christina Aguilera; az amerikai popénekesnő a Bionic című lemezén szereplő egyik számához, a Woohoo-hoz az Add már, Uram, az esőt! című dalt használta alapnak. Koncz Tibor, az eredeti dal zeneszerzője elismerésnek tekinti, hogy elővették a számot.


Aguilera Nicki Minaj rapperrel közösen készítette a Woohoo-t. A Bionic kísérőfüzetében a szám leírásánál feltüntették, hogy az Kovács Kati dalából tartalmaz részleteket. Az Add már, Uram, az esőt! zenéjét Koncz Tibor, szövegét Szenes Iván írta.


A Woohoo című dalt Christina Aguilera mellett Jamal Jones, Ester Dean és Claude Kelly jegyzi szerzőként. Kovács Kati az ehhez felhasznált dallal, az Add már, Uram az esőt!-tel 1972-ben megnyerte a táncdalfesztivált. A dal kislemezen jelent meg abban az évben (B oldala az Aranyhídon mentem című szám volt); bemutatása idején hosszú, forró, száraz idő után országos esőzés következett Magyarországon.

"Aguilera egy mintát, egy apró dallamtöredéket használt fel dalához az én szerzeményemből, ez ismétlődik magas hangon. Azt nem tudom, miként került hozzájuk az Add már, Uram, az esőt!, de az irántunk érzett elismerésként tekintek arra, hogy az énekesnő forrásként megjelölte azt. Annál is inkább, mert aki csak úgy meghallgatja Aguilera számát, biztosan nem ismer rá benne a miénkre" - fogalmazott Koncz Tibor zeneszerző, Kovács Kati volt férje. Megjegyezte, honorárium nem is jár neki utána, hiszen ilyen jellegű "mintavétel" esetén nincs jogdíj.

Koncz Tibor kitért arra, hogy az 1970-es évek elején az Add már, Uram, az esőt! modern, a spirituáléból eredő soulos dalnak számított. Korábban Berlinben élt, ahol az amerikai katonai adót hallgatta, a szám megírására ez volt rá hatással. Hozzátette: az ilyen jellegű dalokat mostanában kezdik újra felfedezni a dzsessztanszakról kikerülők.

A dalt 1973-ban kiadták az egykori NDK-ban is Wind, komm, bring den Regen her címmel, volt egy csehszlovák feldolgozása (Marie Rottrová - On má) és a magyar énekesnő angol nyelven (The Wind Is Blowing West) is előadta. Magyarországi Kovács Kati-nagylemezen csupán az 1986-os Kívánságműsoron szerepel. A remek hangú énekesnő egy ideje a Qualitons zenekarral együtt lép fel, és repertoárjukban szerepel az Add már, Uram, az esőt!