Kázmér
-2 °C
15 °C

Catherine Zeta-Jonest is Tonyval díjazták

2010.06.14. 18:06
Hollywood sztárjai, Catherine Zeta-Jones, Scarlett Johansson és Denzel Washington is elnyerték a Broadway világának legrangosabb elismerését a vasárnap este megrendezett New York-i Tony-díjátadó gálán.
Viola Davis és Denzel Washington
Viola Davis és Denzel Washington

Az idei ceremónia legünnepeltebb előadása a Red lett. A Mark Rothko festőművészről szóló kétszereplős dráma a legjobb darab díján kívül további öt Tonyt nyert. Michael Grandage a legjobb rendező, a színműben a művész ifjú és egyre kiábrándultabb asszisztensét alakító Eddie Redmayne pedig a legjobb mellékszereplő díját kapta.

"Ez életem nagy pillanata" - jelentette ki a Red szerzője, John Logan, aki a művészet és annak áruba bocsátása közötti kötélhúzásnak szentelte kortalan darabját. A legjobb női mellékszereplő elismerését Scarlett Johansson vehette át Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájában nyújtott játékáért. Mint mondta: legszebb álma vált valóra azzal, hogy megkapta a színházi világ elismerését.

Hollywood a Broadway-n

A népszerű hollywoodi sztárokat, Johanssont, Zeta-Jonest és Washingtont először jelölték a tekintélyes színházi díjra.

Catherine Zeta-Jones egy 1973-ban debütált musical, az A Little Night Music felújításában játszott szerepével aratott szakmai sikert. "Tényleg úgy érzem magam, mint Hamupipőke" - osztotta meg a közönséggel örömét a legjobb musicalszínésznő díjának átvételekor.

Washington az ötvenes években a délvidéken játszódó Fences című darabban tűnt ki játékával. A legjobb drámai alakításért járó Tony-díjat a következő szavakkal köszönte meg: "Édesanyám mindig azt mondta: az emberek adják a díjat, az isten adja a jutalmat. Úgy érzem, ma este mindkettőt megkaptam". A Fences a legjobb drámafelújítás kategóriájának győztese lett, Washington partnere, Viola Davis pedig a legjobb dámai színésznő díját vehette át.

Catherine Zeta-Jones és Douglas Hodge
Catherine Zeta-Jones és Douglas Hodge

A New York-i Radio City Music Hallban megrendezett gálán átadott díjakról 700 producer, színész és színműíró szavazata döntött. Az 1947-ben alapított és évente kiosztott Tony-díjért csak a Broadway műsorán lévő darabok versenghetnek.

Az idei, 67. díjkiosztón a Memphis kapta a legjobb musical díját, a legjobb musical felújítás címét pedig az Őrült nők ketrece nyerte el, míg rendezője, Terry Johnson a legjobb musicalrendezőként lett díjazott.
Az est életműdíját Alan Ayckbourn színműíró és Marian Seldes színésznő kapta meg.

A CBS televízió által közvetített show-műsor házigazdájának szerepét - nagy sikerrel - Sean Hayes játszotta, aki maga is a jelöltek között volt a Promises, Promises című musicalben nyújtott alakításáért, de végül nem kapott Tony-díjat.