Tamás
-7 °C
8 °C

Újra elhúzzák a Metro mozi tetejét

2010.06.18. 12:42 Módosítva: 2010.09.02. 08:40
Az egykori Szikra/Metro moziban nu discóval egybekötött tánc- és divatperformanszokat, vetítésekett tartanak a múzeumok éjszakájának estéjén, június 19-én.

A Múzeumok Éjszakájának nem hivatalos afrerpartyijának, a Lux party & show elnevezésű összművészeti bulijának egyik különlegessége a helyszíne. A volt Szikra mozi a Teréz körút 62-ben, a Nyugatival szemben Budapest egyetlen nyitható tetejű mozija, ami évek óta üresen áll. Ha szombaton nem esik az eső, egy rendezvénynek köszönhetően újra megnyílhat a teteje.

Szikra mozi galéria

Látvány

A szombat este kinyitó épületben mozitörténeti fotókiállítást láthatunk Rekviem a budapesti mozikért címmel. 20-22 óráig Csillagmozi lesz, válogatás a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak vizsgamunkáiból: Kárpáti György: Éjfél, Csuja László: Foszfor, Kerékgyártó Yvonne: Youtube Girls, Zabezsinszkij Éva: Berend, Szimler Bálint „Itt vagyok”. 22-23 óráig TÁP színház - Minden rossz varieté.

A színpadon divatshow,  Gergye Krisztián - Szikramászó tánc-performansz, Pater Sparrow és FND vetítés.

Zene

Este 11-től nu school party kezdődik, reggelig tart. Játszanak:

Suhaid (Bomb The Jazz)
Crimson (Lick the Click!, ikz)
Chrom (Lick the Click!, ikz)
Total Carlos (Girls & Mathematics)
Grabowsky (Microboogie)
Splatter (Küss Mich)

Épület

Az évek óta használaton kívüli épület állapota erősen romlik, de még helyreállítható - írják róla a Műemlékvédelem.hu-n. Az mozit UFA Színház néven (az UFA német filmvállalat építtette) 1926-ban adták át, tervezője a Corvin mozit is jegyző Bauer Emil volt. Később hívták UFA mozinak is, majd Scala-Metro-nak. 1949–1990-ig Szikra moziként működött, 1990-től végleges bezárásáig ismét Metro néven üzemelt. Csődje és a mozi bezárása után a Ruttkai Éva Színház költözött ide, de a Ruttkai kiköltözése óta újra üresen áll.

Új Szikra

Szeptembertől viszont újra élettel telhet meg a helyszín, Kalmár Péter, rendező, aki 1998-ban a Moulin Rouge újranyitásában is részt vett. Kalmár egyelőre csak annyit volt hajlandó elárulni a tervekről, hogy egy 21. századi kultúrházat szeretne létesíteni. "Alternatív művészeti bázist és szórakozóhelyet" szeretne létrehozni, olvasható bemutatkozásában.

A bulira a belépő 1000 forint, de Múzeumok Éjszakája-karszalaggal a party előtti programok ingyen látogathatóak. Aki pedig csillogó, ragyogó öltözékben érkezik, a ház vendége lesz egy italra.