Michael Jackson visszafizette az adósságait

2010.06.23. 14:59
Az énekes halála óta eltelt egy évben negyedmilliárd dollárt kerestek az örökösök. Nemcsak a Michael Jacksonról készült film lett sikeres, de fogynak a lemezek, és sokat hozott a videójáték is. A Beatles is jól teljesített.

A pénz ömlik, a számlákat kifizették, és azoknak, akik úgy vélekedtek, hogy Michael Jackson halálában még többet keres, mint életében, igazuk volt: az énekes hagyatéka több száz millió dollárral gyarapodott.

A hatalmas adósságoktól sújtott Jackson-birodalom a zenész örökségét kezelőknek hála kilábalni látszik a szakadékból, amelybe még a halála előtt zuhant. A befolyó összegek révén Jackson gyerekeinek és édesanyjának sem lesznek anyagi gondjaik, de még a jótékonysági szervezetek is részesülhetnek pénzből.

A hagyaték egy év alatt több mint 250 millió dollárral gyarapodott, a pénz egy részéből az örökséget kezelő John Branca és John McClain 70 millió dollárnyi adósságot törlesztett.

A Michael Jackson halála óta eltelt időszakban a kezelők megállapodást kötöttek a Sony Music kiadóval. Az egyezség hét év alatt 200 millió dollárt garantál az örökösöknek, 125 millió már ebből az üzletből be is folyt. A This Is It című film világszerte 252 millió dollárt keresett, a Sony Pictures 60 millió dollár előleget fizetett a családnak, a DVD értékesítésből még több pénz folyhat be.

Megállapodást kötöttek egy új táncos játékról is: az Universal Music Group Bravado nevű csoportja 26 millió dollárt fizetett előre, de további részesedés is várható, ha a játék jó eladási statisztikákat produkál. 25 millió dollár folyt be a zenei jogdíjakból, az albumeladásoknak és annak köszönhetően, hogy a rádiók leporolták Jackson slágereit.

Váratlanul sok pénz, 11 millió dollár folyt be azokból a jogdíjakból is, amelyeknek felerészben Jackson volt a birtokosa. Ezek között szerepel például a Beatles katalógusa. A Michael Jackson halála óta eltelt időszakban világszerte 31 millió lemezt adtak el az énekes dalaival, ebből Észak-Amerikában 8,3 milliót. Ezzel Amerikában Jackson lett az év legkeresettebb előadója, messze megelőzve a második helyen álló Taylor Swiftet. Nyolcmilliónál több albumot legutóbb Usher tudott eladni.