Elstartolt a világ legnagyobb geekbulija

2010.07.23. 09:34
Stan Lee, a Pókember atyja állandó vendége a San Diego-i Comic Connak, de idén ott van mellette a 89 éves scifi író Ray Bradbury és a rajzolt csöcsök 64 éves nagymestere, Mino Manara is. A sorozatfüggők a Caprica stábjának és zombifilmes Frank Darabontnak örülhetnek.

Elképesztő mennyiségű képregényistennel, jelmezes rajongóval és persze latexbe bújt bombanővel nyitotta meg kapuit az idei San Diego-i Comic Con, a világ legnagyobb képregényfesztiválja. A július 22-24. közé szervezett gigabulin ott van Stan Lee, a Marvel kiadó egykori főnöke, Ray Bradbury, a legendás sci-fi író, aki augusztusban lesz 90 éves, és Drew Struzan illusztrátor, aki a sok képregényborító mellett olyan kultfilmek plakátjait rajzolta, mint a Szárnyas fejvadász, a Vissza a jövőbe, a Rambo, a Csillagok háborúja-széria vagy a négy Indiana Jones-mozi.

Az első San Diego-i Comic Cont 1970-ben rendezte egy csapat lelkes helyi képregényrajongó. Ma már a popkultúra minden szegmense képviselteti magát a százezreket vonzó Comic Conon: a mangák, a videójátékok, a filmek és a tévésorozatok nagyágyúi is ekkorra időzítik a nagy bejelentéseiket. 74-óta minden évben kiosztják a Comic-Con saját díját, az Inkpotot, de ezen a rendezvényen adják oda az alkotóknak a képregényipar Oscarjának számító Eisner-díjakat is.

Kisebb képregényistenek a Conon

A Comic Con 2010 VIP-vendéglistáján viszont olyan nevekkel is lehet találkozni, akik milliószor jobban megdobogtatják a geekszíveket az aktív képregénykészítésből már visszavonult Stan Lee-nél. Itt van a Babylon 5 tévésorozat atyja, J. Michael Straczynski, aki évekig volt vezető író a Marvel kiadó húzócíménél, a Csodálatos Pókembernél (zsenialitását a Könyvesblogon is méltattuk), tavaly viszont átigazolt a konkurens DC-hez, ahol megkapta a Supermant és a Wonder Womant.

Dedikál a rajzolt erotika 64 éves nagymestere, a fenékfetisiszta Milo Manara is, aki az X-Men atyjával, a veterán író Chris Claremonttal mutatja be az amerikai közönségnek közös munkájukat, az Olaszországban tavaly debütált, bikinis szuperhősnőket felvonultató X-Woment. A Comic Con vendége lesz a 71 éves Dennis O'Neil író is, aki a 80-as években megreformálta a Denevérember karakterét, és útjára indított egy sokkal sötétebb hangulatú, felnőtt Batman-sorozatot, a Legends of the Dark Knightot. És itt van a vicces képregények nagy öregje, a MAD magazin közkedvelt karikaturistája, a 72 éves Sergio Aragonés, aki tavaly óta már a Simpson-képregényeken dolgozik.

A tévések is begeekültek

A Comic-Con éveken át a képregény- és jelmezfetisiszták Kánaánja volt, magára valamit is adó tévéadó vagy stúdió messze elkerülte a geekfesztivált, mert nem akarta kiröhögtetni magát, meg egyébként is, hogy nézne ki egy kémcsajos sorozat a műfület ragasztó Trekkie-k között? Aztán a 2004-es évben, mint oly sok minden, ez is megváltozott: J.J. Abrams, a Lost egyik kiötlője rávette az ABC-t, hogy a kultsorozat akkoriban rekordösszegnek számító, tízmillió dolláros pilotját itt, a nagy tévék által lesajnált fesztiválon mutassák be.

Az ABC marketingesei jó érzékkel ragadták meg a Lost sci-fi beütését, izgalmas, sejtelmes teaserekkel vezették fel a premiert, amire már telt ház előtt került sor San Diegóban. A pilot fogadtatása mindenkit meglepett Abramséken kívül: a közönség felállva tapsolt a network tévéken régen nem látott összetettségű történet és a filmekre jellemző képi világ láttán - a Lost meghódította a képregény- és sci-fi fanatikusok szubkulturáját. A pilot a Comc-Con-ról kiszivárogva a neten is elterjedt (rossznyelvek szerint Abrasmék csempésztek fel egy kópiát az egyik torrent oldalra), és a sorozat szeptemberi premierjét húszmillió kiéhezett amerikai várta.

A Comic-Con innentől kezdve elképzelhetetlen volt a legnagyobb tévéstúdiók és networkok részvétele nélkül: a korábban csak science-fiction sorozatokat promótáló cégek szépen lassan minden olyan szériával jelen voltak a talákozón, amitől azt várták, hogy esetleg kultstátuszba kerüljön, legyen az a Dexter, a Chuck vagy a Big Bang Theory című sitcom. Az idei kínálat is hasonlóan gazdag, bár az egyik nagy sztársorozat, Steven Spielberg Terra Novája nem lesz jelen a találkozón, mivel a készítők nem tudnak egy képkockéát sem megmutatni az időutazós sci-fi-ből. A Fox üdvöskéjének távollétében a 2010/11-es tévés évad egyik Lost-pótlékának szánt The Event című sorozat lehet a Comic Con sztárja: a nagyívű, sokszereplős, összetett dráma pilotjának végén állítólag olyan cliffhanger látható, amilyet évek óta nem produkált senki a tévében.

Sorozatok orrba-szájba

Jelen lesz még az AMC egyik legjobban várt sorozata is, a The Walking Dead című képregényből készülő zombis sorozat, amit Frank Darabont készít és rendez, és a forrásmunka kultstátusza miatt az egyik legjobban várt esemény az idei fesztiválon (egyelőre nem lehet tudni, hogy a már látott werkfilmek mellett hoz-e Darabont kész, a sorozatból származó képsorokat is, vagy sem). Az ilyen bemutatókon egyébként a sorozat írói és producerei mellett részt vesznek a színészek is, akik a közönség és a sajtó kérdéseire válaszolnak egyfajta kerekasztal beszélgetés keretein belül - már ha el tudunk képzelni mondjuk egy kétezer fős nagy asztalt.

A további résztvevők között ott lesz az utolsó évadára készülő Smallville, a Merlin című brit sorozat, a Fox animációs blokkjának sorozatai és készítőik (American Dad!, Family Guy , Simpson család, The Cleveland Show), szinte a teljes szereplőgárdát elhozza a Glee című musical-sorozat, a visszatérő Futurama is képviselteti magát és bemutatják a CW új, Nikita című kémcsajos pilotját is. Találkozhatnak a rajongók a Caprica című, hamarosan a TV6 műsorán nálunk is látható sorozat készítőivel és szereplőivel (ez a Battlestar Galactica , azaz Csillagközi romboló kvázi előzményét meséli el), pár jelenetet megmutatnak a télen várható, The Cape című szuperhősös sorozatból, a Sony egy vicces rendőrös sorozatot, a The Good Guys-t promótálja majd, Steven Spielberg pedig a Terra Nova helyett egy másik új szériáját, a Földre támadó űrlények ellen partizánháborút vívő emberekről szóló Falling Skies pilotját mutatja be.