Melegtémában kiemelkedő az MTV

2010.07.23. 14:05
Kiváló minősítést kapott az MTV zenetévé a homoszexuálisok, leszbikusok és transzneműek képernyőn való megjelenítéséért a GLAAD amerikai melegszervezettől.

A melegek visszataszító ábrázolása ellen küzdő csoport pénteken közzétett értékelésében különösen az MTV The Real World és az America's Best Dance Crew című műsorokat emelte ki.

"Büszkén tüntetjük ki az MTV-t az értékelésünkben elérhető legmagasabb, kiváló fokozatért, a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség igazságos és tisztességes bemutatásának elismeréseként" - jelentette ki Jarrett Barrios, a GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) elnöke.

A szervezet negyedszer adta ki éves jelentését a melegek képernyőn való megjelenésének mennyiségéről és minőségéről. A zenetévén kívül a fiatal nőknek szánt CW televízió is magas osztályzatot kapott olyan programjaiért, mint az America's Next Top Model, a Gossip Girl és a One Tree Hill.

A GLAAD különösen azért üdvözölte az MTV műsorainak kiegyensúlyozottságát, mivel a csatorna programjai a 18-34 éves korosztálynak szólnak. A közvélemény-kutatások szerint a fiatal amerikaiak elfogadóbbak a meleg közösséggel kapcsolatban, mint az idősebbek.

A Fox televízió ugyanakkor hiába kapott jó pontokat a Glee című musicalsorozatért, valamint a leszbikus Ellen DeGeneres beválasztásáért az American Idol tehetségkutató sikersorozat zsűrijébe, sokat rontott az értékelésén a Family Guy és a The Cleveland Show című sorozatokban előforduló sztereotípiáival.

Mindkét animációs széria elmúlt évfolyamában előfordult, hogy a transznemű nővel való szerelmeskedés gondolatára elhányták magukat a szereplők. A melegjogi csoport hangsúlyozta: a melegek televízióban való bemutatása segít abban, hogy az amerikaiak jobban megértsék és elfogadják a mindennapi életben a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű embereket.