2011 júniusában jön Budapestre a Fal

2010.08.23. 09:52
A korábban bejelentett jövő áprilisi időpont helyett 2011. június 22-én lesz a Fal-koncert a Papp László Budapest Sportarénában. A zenész szeptemberben kezdődő világ körüli turnéján egykori zenekara, a Pink Floyd 1979-es The Wall című albumának anyagát játssza.

A fellépést szervező Live Nation közleményében úgy fogalmazott, az időpontváltozást a Roger Waters-turné budapesti állomását is érintő logisztikai problémák okozták, amelyek rendeződtek.

A basszusgitáros-énekes-dalszerző Waters legutóbb húsz éve, a berlini fal leomlásakor lépett fel a korszakalkotó dupla album, a The Wall (A Fal) című műsorával. Szeptemberben induló turnéján a videografika és a vizuális látványtervezés segítségével teljesen új megoldásokkal mutatja be a lemez történetét és a dalokat. Magát a falat, egy mintegy 3000 négyzetméternyi díszletet is óriási kivetítőként fogják használni.

A show az összes olyan speciális elemet tartalmazza, amely az albumot illusztráló Gerald Scarfe megközelítésében is szerepelt: térhatású kvadrofón hangzás, pirotechnika, fényjáték, gigantikus felfújható bábuk, videobejátszások és effektek. A színpadon Roger Waters énekes-basszusgitáros mellett Dave Kilminster (gitár), Snowy White (gitár), G. E. Smith (gitár), John Carin és Harry Waters (billentyűs hangszerek), Graham Board (dob), valamint Robbie Wyckoff, Jon Joyce, Michael Lennon, Mark Lennon, Kipp Lennon (vokál) játszik majd.

"A lemez megjelenése óta eltelt évtizedekben rájöttem arra, hogy akkori félelmeim olyan aggályok allegóriájaként szolgálhatnak, mint a nacionalizmus, a rasszizmus, a szexizmus vagy a vallás" - mondta nemrég Roger Waters.

A Falon, amelyet Waters gyakorlatilag egyedül írt, olyan Pink Floyd-klasszikusok szerepelnek, mint a Comfortably Numb, az Another Brick In The Wall, a Mother, a Run Like Hell vagy a Young Lust. A dupla album már 1979-es megjelenésekor óriási siker volt, és a mai napig őrzi a helyét az öt legnagyobb példányszámot produkáló lemez között. Az albumból 1982-ben Alan Parker rendezésében legendás film is készült.

A The Wallt csupán 31 alkalommal játszották színpadon: a Pink Floyd 1980-81-es nagy-britanniai és amerikai turnéján, illetve 1990-ben Berlinben, a berlini fal leomlását ünnepelve. Ez utóbbit félmillió néző látta a helyszínen, a Potsdamer Platzon, és mintegy százmillióan nézték tévén a világ többi részén.

A turné szeptemberben Észak-Amerikában, Torontóban indul, az európai koncertkörút 2011 márciusában kezdődik, és a tervek szerint júniusban ér véget, Valószínűleg ez lesz Waters utolsó nagy turnéja. Roger Waters 1965-ben alapító tagja volt a Pink Floydnak, amely a pszichedelikus rock legfontosabb együttese lett az évek során. A basszusgitáros-énekes 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért. A Pink Floydot végül Dave Gilmour gitáros, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább. Ők és Waters egyetlen alkalommal, 2005 júliusában álltak újra össze a londoni Live 8 koncerten. Az induláskor meghatározó tag, Syd Barrett 2006-ban, Wright 2008 szeptemberében hunyt el.

A budapesti előadás belépőihez először a hivatalos rajongói klub tagjai juthatnak hozzá: augusztus 23-án 10 órától augusztus 25-én 18 óráig a www.rogerwaters.com oldalon keresztül.