Hamlet a bíróságon

MTI/Index
2011.02.02. 08:34

Gyilkosság vádjával került bíróság elé Hamlet dán trónörökös az Egyesült Államokban, ám az esküdtek nem tudtak megegyezni abban, hogy épelméjű volt-e, amikor megölte Poloniust.

A tárgyalásnak persze kevés gyakorlati értelme volt: egyrészt megkésett vagy 400 évet, másrészt Hamlet amúgy is meghalt a darabban, harmadrészt pedig csupán képzeletbeli, William Shakespeare teremtette hős. A Dél-kaliforniai Egyetemen azonban annak rendje és módja szerint lefolytatták az eljárást. A 12 esküdt  - köztük két színész: Helen Hunt és Tom Irwin - nem jutott egyhangúlag döntésre. Tízen beszámíthatónak ítélték Hamletet a gyilkosság elkövetésekor, ketten viszont nem.

A vádat neves Los Angeles-i ügyészek, a védelmet szintén rangos ügyvédek képviselték, a terem hallgatóságának soraiban pedig jó pár jogász, mintegy 300 diák ült és egy hajdani Hamlet: Mel Gibson. A színész/rendező úgy véli, hogy Hamlet büntetőjogilag felelős tetteiért.  Voltak már hasonló Hamlet-próbaperek. Azokon általában vesztett a dán királyfi.