Nem lép fel a Fesztiválzenekar a Búcsún

2011.03.27. 09:51
Idén nem tudja megrendezni a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) hagyományos júniusi ingyenes szabadtéri hangversenyét a Hősök-terén.

1991 óta A Budapesti Búcsú adott keretet a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos, nyári koncertjeinek, a költségeket a főváros és a zenekar közösen viselték. A Budapesti Fesztiválzenekarnak idén csökkent a támogatása, és külső társrendező hiányában lehetetlenné vált a program megszervezése.

Az ingyenes, hazavihető kartonszékeket a hangversenyek végén Fischer Iván órákig dedikálta. Különösen emlékezetes volt az 1993-as hangverseny, amikor a délszláv konfliktus alatt a Fesztiválzenekar meghívására szerb, horvát és bosnyák kórusok együtt énekelték Beethoven kilencedik szimfóniáját, a 2001-es ,"Cigányokkal együtt" elnevezésű hangverseny, amin a BFZ roma zenészekkel muzsikált, a 2007-es "Keringő-koncert", amikor a Hősök terén ezrek táncoltak.

Másfél hónapja jelentette be Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója, hogy körülbelül 175 millió forinttal csökkent idén a támogatásuk a tavalyihoz képest, és hogy tárgyalásokat sürgetnek a döntéshozókkal. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium bő egy hete azt közölte, hogy a BFZ megkapja a teljes alaptámogatást, vagyis egyetlen fillért sem vonnak el tőle. A zenekar azonban úgy látja, hogy ezzel semmi sem változik, mert a 2011-es költségvetéséből továbbra is hiányzik 175 millió forint, amire számított. A zenekar igazgatója elmondta, hogy ezt spórolással nem lehet kigazdálkodni, kénytelenek lesznek koncerteket lemondani.