Ha nem lennék cigány, nem lennék sikeres

2012.05.19. 15:48
Már nyolcadikban híresség akart lenni, mégis hentesnek ment, hogy aztán egy valóságshow miatt Magyarország egyik legismertebb embere legyen. Győzike egy kiváló termék, mondja, és állítja, azért lett híres, mert egy tévéműsorban félreolvasta azt a kifejezést, hogy terpeszállás. Interjúsorozatunkban nagyon ismert cigányok beszélnek, Caramel, LL Junior, Bangó Margit, VV Fecó, Farkas Róbert és Mága Zoltán után Gáspár Győző a hetedik.

A Győzike show korábbi szerkesztője egyszer azt mondta nekem, hogy bármelyik cég jól járna veled, ha PR-főnökként alkalmazna. Folyamatosan használod a médiát és mindenhol elmondod, hogy gyerekkorodtól a sztárságra készülsz. Mi a legkorábbi emléked, ami azzal kapcsolatos, hogy hírnévre vágysz?

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Már általános iskolában, amikor a tanárnő feladta a házi feladatot, hogy mindenki írjon a kedvencéről, én Michael Jacksont választottam. Mai napig emlékszem rá, azt írtam le, hogy szeretnék a bőrébe bújni. Hogy szeretnék Michael Jackson lenni, szeretném, ha mindenki rólam beszélne, szeretném, hogyha én lennék a leghíresebb, és szeretnék én lenni Jackson. Ez volt 1987 májusában. Már akkor tudtam azt, hogy mi szeretnék lenni. De a szüleim tiltották ezt az egészet, ellenezték, azt mondták édesanyámék, hogy Salgótarjánból felkerülni, mit gondolok én, ne gondoljak már hülyeséget. Senki nem hitt bennem.

Mi volt olyan vonzó Michael Jacksonban?

Az, hogy tulajdonképpen ő is kisebbség volt, mint mi és megcsinálta. Igen, a csóróságból megcsinálta és nagy csávó lett, odatette magát. Tipikus ugyanaz volt. Na jó, én nem műtetem át magamat, mert én jól érzem magam így, ahogy vagyok. És amikor én elolvastam a könyvet, amit ő kiadott - nem szeretek olvasni, de ezt elolvastam -, akkor azt olvastam ki belőle, hogy jé, ez én vagyok. És bejött és sikerült és megcsináltam.

Mégis elmentél hentesnek, ami a hétköznapokat tekintve sokkal kevésbé csillogó, mint Michael Jackson vagy egy valóságshow-hős élete.

A szakmám hentes és mészáros, disznóvágással foglalkoztam, a pult mögött álltam és kiszolgáltam a vevőket. De soha nem éreztem azt, hogy nekem ez fontos és kell. Az iskola után már kerestem a lehetőségeket, és találtam egy hirdetést, hogy Csepregi Éva tanodája a Ruttkai Éva színházban felvételt hirdet kezdő énekeseknek. Egy hónapban 12 ezer volt a tandíj, 1990-től három éven át jártam fel Budapestre.

A Romantic együttessel kezdted a pályád, de nem azzal lettél híres, hanem a tévés szereplésekkel. Én konkrétan a sztáros Big Brother-ben láttalak először 2002-ben.

1999. április 2-án megalakult a Romantic zenekar, ami ha nem alakul meg, akkor én most nem ülök itt, és nem vagyok az ország Győzikéje. Az ország fele nem szeretne, nem utálna.

De mi volt az a konkrét pillanat, amikortól a fényes karriered indulását számítod?

A Romantic-kal szerződtünk le a TV2 csatornához és onnantól kezdve a pályafutásom tulajdonképpen megy, idézőjelben sikeres vagyok, létezek. Volt akkor egy nagyon sikeres produkció, Szulák Andrea Activity show-ja, amibe meghívtak engem is. Azt a feladatot kaptam, hogy mutogassam el azt, hogy terpeszállás, de én terepszállásnak olvastam. Ez a műsor 51 százalékos nézettséget hozott, és onnantól kezdve a TV2 látott bennem fantáziát.

Konkrétan a terpeszállás miatt lettél híres?

Igen, a terpeszállás, terepszállás miatt, az egy fantasztikus műsor, imádom visszanézni dvdről. Látott bennem a TV2 fantáziát, és egy csomó produkcióban benne voltam. Indult a Big Brother című műsor, amire fölkértek celebeket, hogy költözzenek be, és Gáspár Győző is beköltözött. És Bochkor Gábor, akit nagyon szeretek és imádok, kitalálta, hogy Győzikének hív. Ott ragadt rám.

Aztán 2004. augusztus 16-án, nem tudom mi volt, hogy rossz idő volt-e, vagy beborult, kaptam egy telefont az akkori igazgatótól, hogy szeretettel várnak engem a Róna utcába, menjek már föl, mert szeretnének velem beszélni. Fölmentem és aznap kirúgtak a TV2-től.

Miért?

Azt mondták, azért rúgnak ki, mert két Gáspárt nem tudnak alkalmazni. Laci abban az évben volt Megasztár, én pedig már öt éve TV2-nél voltam alkalmazott. Szerintem nem ez volt a háttérben, de hangsúlyozom, hála a jó istennek, hogy így történt. Amikor kirúgtak, és jöttem hazafelé, csörgött a telefon, és Kolosi Péter volt, az RTL Klub programigazgatója. Azóta vagyok az RTL Klubnál, és nagyon nagyon jól érzem magam ott, nagyon szeretem őket.

Azt szokták írni az újságok, hogy jómódú családból származol.

Gondolják ezt az olvasók. Mi szegény családból származtunk, aztán édesapám belefogott egy építőipari vállalkozásba. Szegények voltunk, nagyon sok álommal. Álmodoztam bicikliről, álmodoztam egy műanyag mentőautóról, arról, hogy egyszer legyen színes tévém. De a legnagyobb álom az volt, hogy legyen szőnyeg a szobámban, mert nagyon hideg volt a burkolat.

Édesanyád mit dolgozott, amikor gyerek voltál?

A salgótarjáni tűzhelygyárban dolgozott, édesapám pedig a salgótarjáni bányagépgyárban több éven keresztül. Utána ment édesapám az építőiparba, édesanyám pedig nyitott egy zöldségest.

Te egy nagyon híres roma vagy. Milyen ma Magyarországon cigánynak lenni?

Nekem nagyon jó annak lenni. De Magyarországon cigánynak lenni nem nagyon jó. Mert azt mondják, hogy büdös cigány, azt mondják, hogy már megint a cigány lopott, és egy kalap alá vesznek minket. Magyarországon cigánynak lenni most per pillanat nem jó. De én örülök neki. Mikor megkérdezik tőlem, hogy szégyelled? Dehogy szégyellem, nekem ez van, a gyerekek is úgy vannak nevelve, hogy nem szégyellik. De mikor volt egy tűzpiros Ferrarim, amit az egyik szponzortól kaptam a forgatásra, akkor megálltam az autóval és azt mondták, hogy nézd meg, a büdös cigánynak milyen autója van, nekünk meg enni nem telik. Vagy nézd meg akkor, nézd meg a kis rohadt cigánynak, akkor csináljunk neki egy ellenőrzést, jelentsük fel az adóhivatalba. A kis rohadt cigány.

Abban, hogy ennyire sikeres lettél menyire számít az, hogy cigány vagy?

Jaj, nagyon. Ha nem lennék cigány, nem lennék sikeres. Unikum. Hát mert a Győzike, egy kicsit más. Ó, nagyon sokat számít. Anno annak idején ezt fölvállaltam, bevállaltam, nekem nagyon jót tett.

Az újságcikkek is azt írják, hogy roma rapper, roma származású. Mondjuk azt nem értem, miért kell odaírni a cikkbe? Akkor a fehér emberekhez miért nem azt írják, hogy a magyar. Engem ez zavar, hogy roma származású celeb. Bárhogy is volt, az egyik cikkbe úgy volt, hogy a barna bőrű, roma származású Győzike. Hát drága szentkúti szűzmária, mondom, ez most miért lényeges?

A Győzike show a magyar televíziózás egyik legnézettebb műsora volt, 2005-ben a legkevésbé nézett adása is 1,65 millió nézőt vonzott, de volt, hogy 2,7 millióan voltak rá kíváncsiak. Az egyik széria utolsó részét még úgy is 2,5 millióan nézték, hogy egy technikai hiba miatt az elején megismételték az előző adást.

Igen, a legnagyobb százalék a tévénézők körében 56,9 százalék volt.

Miért szeret téged a közönség?

Azért mert idióta vagyok. Mert soha nem voltam gizda, meg nagyképű. Mégis nagyon sok támadást kapok, magamba tudok borulni olyankor.

Azért szeretnek, mert bevállaltam azt, amiről ők csak álmodoznak. Mert megvalósítottam azt, amiről ők csak álmodozni mernek. Mert merek az lenni, ami akarok. Mert meg merem tenni azt, amit ők nem mernek megtenni.

A közönség szerinted veled nevet vagy rajtad nevet?

Velem is és rajtam is. Velem azért, mert ők is átélik a helyzeteket, amiket látnak. Sok levelet kaptam, amikor nem bírtam felszögelni egy fényképet, akkor ők is mondták, hogy nem tudják, és ők sem tudnak babaágyat összeszerelni. Akkor velem nevettek.

De rajtam is, hát persze, ez a Győzike show. Nézettséget akartunk, egy kereskedelmi csatornának voltam a fő sztárja. Nem olvashattam állandóan újságot, nem tanulhattam a gyerekekkel, nem lehettem úriember. Show-t kellett csinálni. Ebben én pedig nagyon nagy vagyok.

Sokat kritizáltak, sőt, kritizálnak különféle médiafórumokon a mai napig, hogy a Győzike show káros a romák médiaképére. Mi a véleményed erről?

Kolosi Péter kapott egy levelet, hogy Tisztelt Programigazgató, Gáspár Győző a cigányokat rosszul tünteti fel, meg blablabla, röhögtem rajta. Ha egy tök normális család, kitűnő tanulókkal, az lett volna jó? Vagy ha elmentünk volna lopni, meg mocsokban éltünk volna? Nem foglalkoztam ezzel. Nevetséges volt. A programigazgató viszont nagyon jól lenyilatkozta, hogy nem az volt a címe, hogy Győzike roma reality, hanem Győzike show. Összekeverték az emberek. Mert ha roma reality lett volna, akkor azt mondom, hogy jól van, igazuk van. Mi emberek forgattunk, nem emeltük ki a romaságot.

Az utóbbi egy évben nem nagyon szerepelsz a médiában.

Jelenleg munka nélkül, itthon vagyok. A múlt évben csináltam egy olyan műtétet, amit nem gondoltam volna, hogy nagyon nehezen fog gyógyulni. Fogytam 72 kilót ezzel az átalakító műtéttel, jelenleg betegállományban vagyok itthon, közben a sajtónak nem nyilatkozom, nem is foglalkozom vele.

Elképzelhető az, hogy már lejártál, nem vagy akkora celeb, mint korábban? A sztároknak életciklusai vannak, bizonyos ideig csillognak, aztán eltűnnek. Veled is ez történik éppen?

Győzi nem járt le, nem. Győzi most nem akar szerepelni, Győzi most pihen. Jön vissza egy új dologgal. Győzi van, Győzi volt és lesz. Jön vissza szeptemberben a csatornáján. Mindenki várja ki a végét. Túl sok volt eddig a Győző. Most egyelőre pihen, majd jön vissza.

Miért beszélsz magadról úgy mintha egy másik ember lennél?

Mert a Győzike az egy kitalált személyiség. A Gáspár Győző meg itt ül veled. A Győzike egy termék. Hála a jóistennek, nagyon jó termék. Ez tudja majd a lányomnak, Evelinnek finanszírozni a külföldi iskoláját.

A Győzike showban, ami ugye elvileg egy valóság show, mennyire a termék-Győzike, és mennyiben az igazi Gáspár Győző szerepelt? Már ha tényleg el lehet titeket különíteni.

Azt soha senki nem fogja megtudni. Én mindig azt szoktam mondani, hogy Bea asszony színésznő, Gáspár Győző pedig színész.

A showhoz kötődik az is, hogy 22,2 millió forintos adócsalással vádolnak, szeptember óta tárgyalja ügyeteket a Salgótarjáni Városi Bíróság. Téged az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, valamint ezen ügyekben bűnsegédként is, továbbá kisebb kárt okozó csalás és kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétségével vádolnak, a feleségedet pedig bűnsegédlettel. Tényleg nem fizettétek be a show-ért kapott fizettségetek után az adót?

Majd ha a bíróság kimondja az ítéletet, akkor tudok bővebbet mondani. Ha a bíróság kimondja, hogy bűnös vagyok, akkor azt fogom mondani neked, hogy igen, bűnös vagyok, igen, megbüntettek ennyire, elítéltek ennyire. De addig, míg a bíróság nem mondta ki az ítéletet, addig én se tudok mit mondani.

Miből élsz addig, amíg nincsen tévés szereped?

Hála a jóistennek van egy jó apám, meg van egy jó anyám, van a tanya, van a disznótelep.

Akkor amikor arról írnak az újságok, hogy édesapád kitagadott, és nem tartjátok a kapcsolatot, akkor az nem igaz? A show része?

5 évig mi nem beszéltünk. Most már barátkozunk. Nincs még ez a kapcsolat olyan nagyon jó, de kibékültünk. Alakul.

Mi  lesz szeptembertől a nagy visszatérés?

Nagyon jól fogok visszatérni, remélem. Állnak mögöttem olyan emberek, akik kiváló producerek, menedzserek, sokkal jobbak a szakmában, mint én vagyok. Ők felkészítenek arra, hogy most Győző eltűnik, és majd visszajön. Csak az a baj, hogy Győző nem tud eltűnni, mindig megírnak. Pedig én direkt szerettem volna, hogyha szeptemberig ki vannak éhezve az emberek, és nem látnak semmiféle tévécsatornában. Erre mindig az adócsalásról írnak, mert most nem tudnak mivel foglalkozni.