Jacques Tardinak nem kell a francia Becsületrend

2013.01.03. 11:14
Az Adele Blanc-Sec-képregények rajzolója politikai okokból nem vette át a legmagasabb francia állami elismerésnek számító Legion d’Honneurt.

Jacques Tardi ezen a héten tudta meg, hogy felterjesztették a francia Becsületrendre, de nem nagyon hatódott meg a gasztustól. "Mivel eltökélten ragaszkodom függetlenségemhez úgy szellemi mint kreatív értelemben, egyetlen kormánytól sem fogadok el semmit" - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek.

A 66 éves Tardi munkásságának nagy része történelmi hátterű, de politikai töltetű képregényeket is készített már, mint például a Rumeur sur le Rouergue címűt. Tardi a jelentések szerint meghökkent, amikor megtudta, hogy ilyen magas állami kitüntetésre terjesztették fel. "Nem kértem és nem is vártam el, hogy ilyen kitüntetést adjanak nekem. A jövőben is kritizálni fogom a rendszert, és a politikusokat, például azokat, akik most nekem ítélték oda a Becsületrendet."

Az öt kategóriában ádományozott francia Legion d’Honneurt még Bonaparte Napoleon alapította 1802-ben. Katonák, polgái személyek és külföldiek is megkaphatják, mint például Harvey Weinstein filmproducer, aki tavaly A némafilmes című, öt Oscar-díjjal jutalmazott francia film egyik finanszírozója volt. A kitüntetést olyan magyar művészek is megkapták, mint  Liszt Ferenc, Munkácsy Mihály, Székely Bertalan, Zichy Mihály és Vágó Pál.

Nem ez az első alkalom, hogy valaki visszautasítja a Becsületrendet, például Claude Monet vagy Simone de Beauvoir sem kért belőle. A legtöbben azért vonakodnak átvenni, mert nem akarják magukat egy vélt vagy valós elit tagjaként feltüntetni, legalábbis ezt állítja a hírt közlő The Independent.