no

Zdrasztvujtye, továris Depardieu

2013.01.03. 12:15 Módosítva: 2013.01.03. 22:15
A francia színész először belga akart lenni, mert nem akarta kifizetni a Franciaországban a milliomosokra kirótt különadót, de a végén orosz álllapolgárságot kapott.

Updat: "Oroszország nagy demokrácia"

Depardieu csütörtök este a Pervij Kanal orosz tévé által nyilvánosságra hozott levelében megerősítette, hogy ő maga kérte Putyin elnöktől az orosz útlevelet, és "boldog", hogy kérését az elnök teljesítette. "Imádom Oroszországot, az embereket, a történelmét, az íróit" - tette hozzá.

A színész levelében "nagy demokráciának" nevezte Oroszországot, "olyan országnak, ahol a miniszterelnök nem bánik szánalmas alakként egy állampolgárral" - ezzel arra utalt, hogy Jean-Marc Ayrault francia kormányfő "meglehetősen szánalmasnak" nevezte Depardieu pénzügyi indíttatású emigrálását. Hangoztatta, hogy "nagyon szereti" Putyin elnököt, "ez kölcsönös", és minderről beszélt saját elnökének, Francois Hollande-nak is.

Depardieu szerint Oroszországban "jó élni", bár nem okvetlenül Moszkvában, amely túlságosan is nagy város az ő számára, aki "jobban szereti a vidéket" és aki "csodálatos helyeket ismer Oroszországban". A levél szerint szándékában áll megtanulni oroszul. (MTI)

A (többek között) Obelixet is megformáló Gerard Depardieu-nek 1,3 millió eurót kellett volna adóként befizetnie a jövedelmei után, ezért úgy döntött, átmenti a vagyonát a francia határ túloldalára, a belgiumi Nechinbe. A jóval engedékenyebbek adózási feltételeket biztosító ország határ menti kisvárosa a pénzüket féltő francia milliomosok Mekkájának számít. Itt él például az Auchan áruházlánc és a  Decathlon sportboltok tulajdonosa, a Mulliez-család is.

A belga adótörvények azonban mégsem jöttek be annyira a 65 éves színésznek, mert a bejelentés után három héttel nem a belga hatóságok, hanem a Kreml jelentette be, hogy országuk legújabb polgárát Gerald Depardieu-nek hívják. A kérvényt január 2-án maga Vlagyimir Putyin miniszterelnök írta alá. A milliomos színész az orosz adóhelyzettel már elégedett lehet, itt 13 százalékos adót kell fizetni mindenkinek.

Az igazi csavar a dologban persze az, hogy január 2-án a francia alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta az egymillió euró feletti éves kereseteket terhelő 75 százalékos válságadót, amelyet Francois Hollande államfő egyik fő választási ígéretét teljesítve 2013-14-re akart bevezetni a kormány. Depardieu tehát feleslegesen vette fel magára a kozák kucsmát.