Döglött hal és halálos fenyegetés

2004.06.02. 12:20
Az újságíró visszatámad: Anita Busch, a Los Angeles Times egykori riportere beperelte Anthony Pellicano magándetektívet, Mark Arneson felfüggesztett rendőrnyomozót és Alexander Proctor drogdílert, akik állítása szerint lehallgatták, megfenyegették és megpróbálták autóval elütni. Mindezt egy ügyvédi iroda utasítására. A hadjárat feltételezett oka az volt, hogy Busch leleplező cikkeket írt Steven Segal akcióhős és a maffia kapcsolatáról.
Igazi cápája volt a Los Angeles-i filmes újságírásnak Anita Busch, amíg bele nem ütötte az orrát az arcmimika nélküli akciósztárok vezéralakja, Stevan Segal ügyeibe. A Hollywood Reporter és a Los Angeles Times egykori, híresen jól értesült szerkesztő-riportere most azt állítja, karrierje azért tört meg, mert egy csoport bűnöző 2002 nyarától kezdve rászállt, és zaklatni kezdte.

Buddhista mentor, kemény család

Az agresszív akciókat az a cikksorozat váltotta ki, amiben Busch Segal és a Gambino maffiacsalád két tagja közötti konfliktust igyekezett feltárni. A sztori azzal kezdődött, hogy az akcióhős szakított korábbi producerével, mire Julius Nasso beperelte őt 60 millió dollárra, mondván a színész több előre lekötött filmtől visszalépett, buddhista mentora tanácsára, százmillió dollár feletti kárt okozva ezzel neki.. Segal nem sokkal később azt állította, hogy a Gambino "család" két tagja, Anthony "Sonny" Ciccione és Primo Cassarino több százezer dollárt próbáltak kizsarolni belőle, ha tényleg nem lenne hajlandó Nassóval folytatni a munkát, aki a Gambinók baráti köréhez tartozik. Az ügyészségnek sikerült lehallgatnia egy beszélgetést, amelyben Nasso utasította Ciccionét, hogy elmaradt filmenként 150 ezer dollárt követeljen.

Format C

Miután Busch cikkei megjelentek, megkezdődött a zaklatás. Egy ismeretlen férfihang üzeneteket hagyott a telefonján, azt állítva, hogy valakik az autója felrobbantását tervezik. A következő kilenc hónap során meghekkelték Busch számítógépét és törölték a merevlemez tartalmát, aztán két férfi megpróbálta autóval elütni, a kocsiját feltörték, a szélvédőt bezúzták, az utastérben egy döglött halat, egy rózsát és egy STOP feliratot helyeztek el. Később, egy alkalommal két férfi követte a szülei házáig és útközben megfenyegették.

A celebrityk embere

A riporternő szerint az akciók mögött Anthony Pellicano, az ismert hollywoodi magándetektív állt, aki egy meg nem nevezett ügyvédi iroda megbízása alapján cselekedett. Pellicano korábban olyan sztároknak dolgozott, mint Elizabeth Taylor és Tom Cruise. A magánnyomozó éppen harminc hónapos börtönbüntetését tölti, mert a rendőrök kézigránátokat és plasztik robbanóanyagot találtak az irodájában. A zsaruk úgy jutottak el hozzá, hogy Alexander Proctor, egy heroin-kereskedés miatt tavaly nyolc évre bezárt bűnöző azt vallotta, hogy Pellicano felbérelte, ő rakja be a rózsát, a halat és a feliratot a riporternő autójába. A magánnyomozó ellen egy másik eljárás is folyik, mert azzal gyanúsítják, hogy különböző ügyvédi irodák utasítására jó néhány ember telefonját lehallgatta.

Gyanús zsaruk

Busch keresete szerint bűntárs volt még az ügyben Mark Arneson egykori rendőrnyomozó, akit azért függesztettek fel, mert kiderült, hogy korábban titkos rendőrségi aktákat adott át Pellicanónak. Az újságírónő beperelte még Los Angeles városát, amiért nem akadályozták meg, hogy Arneson az ő személyes dossziéit is kiadja a maffiózóknak, illetve az SBC nevű távközlési céget, mert - állítása szerint - a vállalkozás több alkalmazottja segített a magánnyomozónak a lehallgatásokban.