Újra együtt az ABBA

2005.02.16. 12:05
A Mamma Mia! című, ABBA-dalokra épülő musical stocholmi bemutatóján 23 év óta először tartózkodott nyilvánosan egy légtérben a svéd együttes négy tagja, de azért nem mentek túl közel egymáshoz. A Mamma Mia! a valaha volt legsikeresebb musical a világon, eddig egymilliárd dollár jegybevételt hozott, és húszmillióan látták.

A Mamma Mia! című, ABBA-dalokra épülő musical bemutatója volt a második alkalom az elmúlt 23 évben, hogy a skandináv kvartett tagjai - Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog, Benny Andersson és Bjorn Ulvaeus - egy légtérben tartózkodtak, és az első alkalom, hogy ezt nyilvánosan tették. Egy bemutatón megjelent rajongó szerint ez olyan, mintha újra összeállt vonla a Beatles, annak ellenére, hogy két tagja már halott, írta a Telegraph című brit lap.

Húszmillióan látták

ABBA
Gunilla Backman, Bjorn Ulvaeus, Catherine Johnson
és Benny Andersson
Az ABBA-rajongók, sőt a svédek számára Agnetha Faltskog - az együttes szőke női tagja - nyilvános szereplése egyedülálló esemény, Björn Ulvaeus egykori felesége az együttes 1982-es felbomlása óta elvonultan él, Svédországban sokan csak a "második Garbónak" nevezik emiatt. Faltskog tavaly majdnem megjelent Londonban a Mamma Mia! bemutatásának ötödik évfordulóján rendezett ünnepségre, de később mégis lemondta a látogatást, arra hivatkozva, hogy fél a repüléstől.

A musical egy görög szigeten élő egyedülálló asszony és lánya történetét meséli el az ABBA slágerein keresztül. Ez a valaha volt legsikeresebb musical a világon, eddig egymilliárd dollár jegybevételt hozott, és húszmillióan látták. Jelenleg 14 helyen játsszák, például Las Vegasban, Japánban és Dél-Koreában, és Milánóban is bemutatják még az idén.

Nem állnak össze

Andersson és Ulvaeus minden új produkciót személyesen felügyelt, de a stockholmi bemutatóra még a szokásosnál is jobban készültek, például az ABBA eredeti basszusgitárosát szerződtették a zenekarba. A musical eredetileg angolul íródott, a svéd bemutató már régóta váratott magára, az országból eddig több ezren utaztak Londonba vagy New Yorkba megnézni a show-t. A stockholmi bemutató a beszámolók szerint óriási siker volt, és a jegyeket már karácsonyig eladták.

Az együttes felállásának nyolc éve alatt 360 millió albumot adott el, és a Volvo után az ABBA Svédország második legismertebb exportterméke. Az ország még mindig 3500 darab cd-t szállít külföldre naponta.

A zenekar újbóli összeállásra azonban nincs esély. Néhány évvel ezelőtt egymilliárd dollárt ajánlottak nekik, ha ismét színpadra állnak, de visszautasították. És azóta sem gondolták meg magukat, közölték. A bemutató végén tíz perces taps és ováció sem volt elég ahhoz, hogy Lyngstad és Faltskog is a színpadra álljon egykori férjeik mellé, és közös dalt sem adtak elő.