Breakbeat fieszta a Pecsában

2002.07.15. 16:35
Július 20-án Adam Freeland és Ils mutatja be új albumát a második Natural Breaks-parti alkalmával a Petőfi Csarnokban. Mellettük olyan hazai kiválóságok pörgetik a lemezeket, mint DJ Palotai, TB Gon és Marvin, Raster és Amb, a Chi Recordings külföldön is elismert művészei pedig élő fellépéssel mutatkoznak be soha nem látott vizuális orgia közepett.
A breakbeat-műfaj királyaként tisztelt DJ tavaly januárban villantotta meg először féltve őrzött bakelitjeit Budapesten, akkor rockereket és drumandbass-híveket egyaránt felvonultató közönsége leszakadt állkapcsával mit sem törődve táncolt hajnalhasadtáig.

A tavalyi év legváltozatosabb elektronikus tánczenei megmozdulását Freeland idén egyedülálló, három órás - egyebek közt megjelenés előtt álló első szerzői albuma számaival fűszerezett - előadással fogja felülmúlni, három lemezjátszó és két kompaktlemez-játszó segítségével. Bemelegítésként zenésztársa, Ils a napokban megjelent albumával kényezteti a tisztelt egybegyűlteket

Adam Freeland
Adam Freeland

1994-ben, Londonban állt először lemezjátszók mögé deep és tribal house-t játszani, de már akkoriban is elektro elemeket csempészett szettjeibe. Leginkább Jimi Hendrix és a Massive Attack inspirálta. Első válogatása Coastal Breaks címmel jelent meg '96-ban, mellyel kivívta Carl Cox és Sasha überdj-k elismerését is. Olyan stílusokat fúzionált, amilyeneket csak kevesen mertek: technót az elektróval, bugyborékoló savat az acid trance-ből, basszusokat a drum and bassból és funk-dallamokat. Ugyanebben az évben Rennie Pilgremmel és Tayoval közösen indították el a Frictiont, az első 'Nu Skool Breakz' partisorozatot a világ történelmében.

Hírnevét tovább fényezte Kevin Beberrel közös projektje a Tsunami One, ezzel a formációval olyan remekműveket készített mint az Orb 'Little Fluffy Cloud' remixe, vagy a 'No. 43 with steamed rice, please.' Az amerikai trancezseni BT-vel trióvá kiegészülve készített 'Hip-Hop Phenomenon' már Freeland saját kiadójánál, a Marine Parade-nél látott napvilágot, ami Adam brighton-i lakhelyének utcanevét viseli. Kétévente megjelenő mixalbumai mérföldkőként jelölték a legfrissebb irányokat a breaksztrádán (1998 Coastal Breaks 2, 2000 Tectonics), miközben lemezeivel bejárta a világot, terjesztette az igét Malájziában, Kínában, Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában is.

Októberben megjelent negyedik mixalbuma, az On Tour, szintén zseniálisan prezentálja merre is tartanak a törtek. Freeland a DJ-pulton kívül sem pihent, zenét írt a Sega Rez című kultcyberpunk konzoljátékához, új tehetségeket kutatott fel és jelentetett meg, és nem utolsó sorban saját szerzői albumát is elkészítette.

Ils
Ils

Elsőként LTJ Bukem műhelyében kóstolt bele a szakmába, ahol Soloval készíett drum and basst. Később Dave Tipper kiadójához, a Fuelhoz igazolt, és ott jelentette meg első breakbeat-tempójú albumát 'Idiots behind the Wheel' címmel. A terjesztés azonban akkoriban nem állt a helyzet magaslatán, így az album méltatlanul rövid köröket futott.

Adam Freeland volt, aki felkarolta, támogatta a csalódott művészt, és tavaly óta saját kiadójánál jelenteti meg szerzeményeit. A Marine Parade gondozásában látott napvilágot július 1-jén Ils második szerzői albuma a Soul Trader, melyről már az első kislemez hatalmas sikert könyvelhetett el. A Next Level című partihimnusznak köszönetően - amit a Nike, az Orange és a Playstation is reklámaláfestéseként választott - Ils hangzása egészen új rétegekhez jutott el.