Dopeman leköpi a másolókat

2003.03.12. 09:36
Bár a zenészeken kívül csak néhány százan voltak kíváncsiak az elmúlt évek Arany Zsiráf-gáláira, ráadásul a botrányok is egymást érték, az Index által megkérdezett zenészek elhibázottnak tartják a Mahasz döntését, mely szerint idén gála helyett sajtótájékoztatón adják át a díjakat. A szövetség így kíván tiltakozni a zenék másolása ellen, de ezt a művészek értelmetlennek tartják.
Idén a nyilvánosság kizárásával, szűk körű sajtótájékoztató keretében rendezik meg az Arany Zsiráf díjkiosztóját. A rendezvény szervezője, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) így kíván tiltakozni a másolások, illetve letöltések ellen.

Az egyik magyar kiadó, a Hungaroton Records Kft. gyártási igazgatója, Dr. Reisz Ildikó ezzel kapcsolatban elmondta: a kiadó már a jelöléskor tudta, hogy a díjkiosztó közönség nélkül fog lezajlani. Ez azonban nem akkora veszteség, mivel már a tavalyi rendezvény is csak körülbelül 200 érdeklődőt vonzott, természetesen a szakmán kívül. A híradásokból ki fog derülni, ki kapta a díjakat, így a közönség sem marad ki semmi jóból. Reis hozzátette: a Mahasznak át kéne gondolnia, hogyan szervezi meg a díjkiosztót, nagyobb anyagi ráfordítással szélesebb rétegeket lehetne elérni, ezáltal talán a hamisítások, illetve másolások elleni küzdelem is nagyobb visszhangot kapna.

Nincs pontos adat arra nézve, hogy mennyi a vesztesége a kiadónak, de az tény, hogy a lemezeladás aránya évente 30 százalékkal csökken. A "Mahasz-rendőrség" próbál küzdeni az illegális kiadványok ellen, de a hamisítványokból származó veszteség csak egy egészen kis töredéke annak, amennyit a másolatokkal, illetve letöltésekkel vesztenek - nyilatkozta Reis.

Olcsóbb CD-t többen vennének

A Warner Music marketingigazgatója, Joós István szerint lesújtó, hogy az előadók majd "szépen csendben" veszik át a díjakat egy zártkörű sajtótájékoztatón. Joós elmondta: eddig mindegyik gálán részt vett; tapasztalatai szerint a magyar művészek hozzáállásával, "viselkedésével" is probléma van. A díj nélkül maradtak szinte bojkottálják a rendezvényt, nem tudnak örülni egymás sikerének. Elsősorban a viselkedési kultúra megváltoztatásával lehetne elérni, hogy a gála igazi ünnep legyen. Az azonban, hogy a nyilvánosságot kizárják, nem fogja befolyásolni a fiatalokat abban, hogy másolnak, illetve töltenek-e le zenéket vagy nem. Többféle kampány indult már az előadók és a kiadók védelme érdekében, de igazi eredményt csak törvényi szabályozással lehetne elérni. Joós hozzátette: ha 30 százalékkal kevesebbe kerülnének a hanghordozók, többen vásárolnának.

Szovják Bea, a Groovehouse menedzsere szerint a gálát meg kellene tartani, ha van rá pénz, márpedig a Mahasznak van annyi bevétele, amennyiből fedezni tudna egy ilyen eseményt. Az előző években a gálák még rangos események voltak, tavalyra azonban a színvonal nagyon lesüllyedt. Szovják hozzátette: ez a döntés elsősorban a szakmát érinti negatívan, hiszen a hazai zenészeknek is kijárna legalább évente egyszer egy ilyen díjkiosztó ünnepség.

A Fresh úgy véli a Mahasz döntése egyedül a zenészeket károsítja, és nem fogja visszaszorítani az illegális cd másolásokat. "Egyedül a kiadó felelőssége az, hogy még mindig nem találtak megoldást a cd másolások és letöltések ellen. A kiadók évek óta szinte semmit sem tesznek a probléma ellen." - nyilatkozta a zenekar menedzsere. A cd másolások miatt erkölcsi kár nem éri az előadókat. Úgy gondolják, hogy az, hogy egyre többen hallgatják a zenéjüket az együttes népszerűségét bizonyítja.

Dopeman: leköpöm, aki másolt CD-vel jön

"Azzal, hogy mostanra a gála sajtótájékoztatóvá zsugorodott, az esemény elveszti a súlyát, és biztosan nem fog kedvezően hatni az illegális CD-másolásokra." - nyilatkozta Psoti, az Eleven Hold hegedűse. A zenekar szerint az eladott cd-ik négyszerese van a rajongók tulajdonában. Mivel percek alatt át lehet írni az írásvédett lemezeket is, így ez sem megoldás. Az együttes a fellépésekből próbálja fenntartani magát.

A Mahasz döntése hibás, nem védi sem az előadók, sem a kiadók érdekeit - nyilatkozta Bunyós Pityu. - Hiába osztják ki a díjakat, ha a gála elmarad, nem lesz akkora súlya az eseménynek. Ráadásul kétlem, hogy ez bárhogyan is hatna az illegális letöltésekre és cd másolásokra. A gála elmaradása miatt a zenészek ismét károsulnak, hiszen túl azon, hogy zenéiket illegálisan másolják, és letöltik, még azt az elismerést sem kapják meg, amit eddig - tette hozzá az előadó.

Megalázó helyzetbe hozza a zenészeket, hogy egy sajtótájékoztatón kell átvenniük a díjat a gála helyett - nyilatkozta az Indexnek Dopeman. Szerinte a hamisítás magyarországi elterjedéséért a szakma alacsony színvonala is felelős, márpedig nálunk folyamatosan zuhan a színvonal. De ha mindenki csak másol, megnézhetik majd magukat, mert akkor nem lesz pénz, és nem csinál új lemezt. Épp ezért Dopeman egyszerűen leköpi, aki másolt CD-t próbál dedikáltatni vele.