Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb szuperjogvédő iroda alakult

2006.07.21. 16:30
Megalakult az audiovizuális ipar kalózellenes koalíciója. Az együttműködés célja a szerzői jogok hatékonyabb érvényesítése érdekében olyan program kidolgozása, amely beleillik a kormány feketegazdaság elleni terveibe is - közölte az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) pénteken.

A koalícióhoz tizenhárom szervezet csatlakozott, az ASVA mellett az Art Mozi Egyesület, a Business Software Alliance (BSA), a Filmforgalmazók Egyesülete, a Független Producerek Szövetsége, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Magyar Mozisok Szövetsége, a Magyar Producerek Szövetsége, a Magyar Videókiadók Egyesülete, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz), a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért Egyesülete és a Sony Hungaria.

Az ASVA és a ProArt csütörtökön arról adott hírt, hogy a rendőrség a múlt héten lefoglalta a "Candy Shop" nevű, korábban "Kenyér" néven ismertté vált kalózszervert. A részben fizetős szerver több ezer gigabyte adatot tartalmazott, azon összesen több mint kétezer film, ugyanennyi videojáték, négyezer zenei mű és háromszáz szoftver volt hozzáférhető. A tartalmakat maguk a felhasználók töltötték fel.

Az ASVA, a BSA és a ProArt a szellemi tulajdon világnapja előtt, ez év áprilisában felhívta a figyelmet arra, hogy becslések szerint százmilliárd forint nagyságrendű kár éri a szerzői jogi iparágakat évente a szerzői jogsértések miatt Magyarországon. Az összegzés szerint a feketepiac lassan megöli a zenét, a filmeket, az internetes fájlcserélések elterjedése miatt pedig egyre kisebb a kereslet a legális CD-re, DVD-re és szoftverre.

A hazai adatokat ismertetve az alapítvány és az egyesület rámutat: tavaly a filmes szakma hatmilliárd forinttól esett el, tíz DVD-ből hét nem eredeti, a szoftvereket illetően tízből kilenc letöltés illegális. A másolás legnagyobb vesztese, a jogvédő szervezetek szerint, a zene, mivel 1999-ben még csaknem 8,5 milliárd forint értékben fogytak hanghordozók, tavaly a növekedés helyett alig 6 milliárd forint folyt be az értékesítésből Magyarországon.