Hogy hívják a görög klimaxost?

2007.05.30. 15:39
Élménydús forgatási napon jártunk a Moulin Rouge-ban, csak úgy repkedtek a Hahota-szintű poénok. ATV Humorbajnokság, döntő.

Az ATV-én hetek óta zajlik az általuk első humorbajnokságnak titulált tehetségkutató verseny. A Humorbajnokság hét résztvevős döntőjét szombat este láthatja az ATV közönsége, de hogy mennyiben volt ez tehetségkutató verseny, vagy inkább a Magyar Rádió Humorfesztiváljának olcsó, ATV-re alkalmazott koppintása, azt mi már most tudjuk.

A Moulin Rouge díszes termében már jóval a kezdés előtt belemelegedtek a spontán tapsolásba a szoláriumban edzett nők, azaz a közönség. A statiszták már önmagukban felértek volna egy humorfesztivállal, de azért Csordás József hangulatmester még dolgozni akart. Tény, hogy amikor a zsűri Ayala nagyjából húsz évvel ezelőtt írt produkcióját kritikusan értékelte, miszerint "ez nem ide illik", akkor nagyon is tévedett.

Hogy hívják a görög klimaxost?

Hogy a két műsorvezetőnek, Farkasházi Rékának és Hajas Lászlónak családnevüken kívül mi közük van a humorhoz, azt maga Farkasházi Réka a Barátok köztből mondta el nekünk: "Semmi."

Lényeg, hogy ne hagyd abba

Az ATV Humorbajnokságának főszerkesztője Nagy Tamás, alias Thomas Grande is helyet foglalt a négyfős zsűriben Boros Lajos, Bakács Tibor Settenkedő és Nádas György mellett. Boros Lajos elmondta, hogy miután 14 évig járta az országot viccesnek szánt szövegekkel ("iszonyú sokat szenvedtem a legszarabb kocsmákban"), ő nem azt nézi, hogy itt milyen a színvonal. "Én azt mondom, amíg a humoristát valami hajtja, az se baj, ha nem vicces, ne hagyja abba!" - fejtette ki ars poeticáját.

"A mikrofon a nevetést hivatott beszippantani" - motiválta tovább Csordás Lajos hangulatfokozó a hölgyeket, és jeanos vicceket idézett egy 1987-es Hahotából, mielőtt az első produkcióval, a Törpe HRT-vel megindult a felvétel. A két alacsony termetű, Badár Sándorra hasonlító tagból álló Törpe HRT egy mozgásbörleszket adott elő. Bakács Tiborból váltották ki a legdurvább műröhögést. "Már-már majdnem Japánt idézi az előadásotok, és szerintem műfajt is kapirgáltok" - értékelte az értékelésbe már jól beletanult Bakács. Abban az egész zsűri egyetértett, hogy a Törpe HRT erős kezdés volt.


Nézze meg a közönséget!

IQ-csökkentés

A második produkció a kedvencem, Bellus István volt, a morbidan vicces Ayala mellett én rajta nevettem a legtöbbet. Bellus azért is volt kuriózum a Humorbajnokságon, mert ő tényleg kezdő, és tényleg a tehetségkutatóra jelentkezett. Nem úgy, mint a döntőbe jutottak túlnyomó része, akik már ismertebb nevek a stand-up szakmában, és a szerkesztők hívták fel a figyelmüket a verseny létezésére, azzal a szándékkal, hogy színvonalasabb legyen a műsor.

Bellus eredeti foglalkozása mixer és újságíró, de jelenleg számítógépek adásvételével foglalkozik, talán ezért is tetszett maga írta előadása, ami a mai magyar média tökéletes kritikája volt. És talán ezért nem tetszett annyira a zsűrinek: Orosz Józsi és Lendvai Ildikó nem éppen pozitív kontextusban szerepeltetésekor inukba szállt a nevethetnéükk. "Nem értettem, hogy lehet egyszerre szar a kép és a hang is" - mondta a Napkeltében összeeresztett Oroszról és Lendvairól Bellus, akinek zseniális szövege arról szólt, hogy IQ-csökkentési célzattal egynapos tévézésnek vetette alá magát.

A zsűriből Nádas György kifejtette, hogy jól szórakozott a szövegen, de kicsit félt, mert szerinte nem biztos, hogy jó bizonyos embereket nevükön említeni. Ráadásul egy homoszexuális poén is volt benne. Bakácsnak nagyon tetszett Bellus médiakritikája, de szerinte azért nem lehetett rajta röhögni, mert ebben az országban ezen nem mernek nevetni az emberek. És még ők mondják Ayalára, hogy idejemúlt. Bellusnak eddig ez volt az első versenye, eddig a Miskolci Humorszínpadon próbálgatta szárnyait. Nem nyert se bőrkanapét, se egymilliót, se pedig egy évet Goór-Nagy Mária színitanodájában, de legalább nagyon jó volt.


Bellus túl merész volt az ATV-nek

Pihent

Az összes fellépőt nem részletezem, de mindenki más nagy favoritjáról, Szabó Kristófról ejtsünk néhány szót. Őt a végére hagyták, és a felvétel szüneteiben a folyosókon még a falak is arról beszéltek, hogy ő fog nyerni. Hogy tényleg ő nyert-e, azt nem mondhatom el, mert akkor nem lesz olyan izgalmas szombat este az ATV. Szabó Kristóf azzal nevetteti meg az embereket, hogy enyhén értelmi fogyatékost játszik a színpadon, hörcsögszerű mimikájával tényleg szeretnivaló, és olyan poénokkal jön, hogy

- Ja, és azt tudják, mi az az egyetlen étel, ami egyben kérdés is, és csak nemmel lehet rá válaszolni?
- ??
- Finomfőzelék.

A döntőben előadott műsora nekem azért nem tetszett annyira, mert egyszer már hallottam a Petőfin anno, és most is ugyanezt adta elő.


Klikk!

Mondom az uramnak, Tibi!

A másik nagy kedvencem a nyolcvanas évekből ideteleportálódott Ayala (Illés István) volt, aki nemcsak öltözékében és szőrzetében (haj, bajusz) őrizte meg a legvidámabb barakk emlékét, de a humortára sem változott sokat. Például előadott egy számot, amiben Szikora, Komár, Zorán, Charlie és D. Nagy kisfröccsöznek. A zsűri alulértékelte szegényt, én viszont röhögőgörcsöt kaptam az Ayala-összhatástól. A paródia paródiáját láthatunk, amikor Ihos József Kató nénije és Usztics Mátyás Teri nénije bőrébe bújt.

Ayala egyébként rém kedves ember, és főállásban rendőrtiszt a közlekedésrendészeten, balesetmegelőzéssel foglalkozik. Elmondta, hogy hiába tűnik nekem ismerősnek az arca, nem annyira sztárolják, a magyar tévé olyan tizenöt éve nem nagyon kíváncsi rá. Emlékezett rá, hogy az Indextől kapott már jó kritikát korábban, persze kiderült, hogy az is én voltam. Az ATV-s bajnokságra Nádas György barátja hívta el, szerinte színesíteni akarták vele a programot. Azután pedig ez a Nádas György, a barát (aki szerintem kicsit sem tehetségesebb Ayalánál) jól lesajnálta az értékelésben. Kemény világ ez.


Ayala

Szóvicc

Dombovári István szintén importversenyző volt, a legutóbbi rádiós Humorfesztiválon ért már el sikereket, és a Dumaszínházban is szerepel. Másik markáns jelenség a buszsofőr kinézetű Frank György, a legidősebb versenyző. Pont olyan, mint egy illuminált fószer a kocsmából, akire kifejezetten jó hatással van az alkohol. Kicsit mondjuk túlzásba vitte a szóviccelést a döntőben:

- Hogy hívják a görög klimaxost?
- ???
- Pá, tosz!

Vagy

- Most már Romániában is jobb lesz? - kérdi a nagymama.
- Miért?
- Mert kivégezték Csajkovszkijt.

Vagy

- Mit mond az angol, ha letépik az ingét?
- ???
- Not ingem.

És a többi. De Frank szupermodern szexhirdetései ütöttek, a középkorú női közönségből néha még orgazmusszerű sikításokat is lehetett hallani. Nádas szerint előadásában egy jófajta önkielégítést láthattunk, bár neki nem állt fel rá. Frank György amúgy civilben temetőben dolgozik halottbúcsúztatóként.


Frank

Gyorspisi

Az eredményhirdetésig Koós Réka a Kabaréval szórakoztatta a fizetett közönséget, akiknek ezután az adásrendező engedélyezett egy "gyorpisit". A szünetben találkozhattunk az élő legendával, Markos Györggyel, aki nem mondta el, hogy miért volt ott, de valószínűleg a Humorbajnokság következő részének, a gálaestnek lesz az egyik fellépője. Csakúgy, mint a L'art pour l'art társulat, amelynek Dolák-Saly Róbertje valamiért nem volt hajlandó besenyőpistabácsizni az Index kamerájának, de ettől függetlenül Besenyő Pista bácsi is élő legenda.

Összefoglalva: az ATV Humorbajnoksága nem egy kabarétörténelmi esemény, de ne feledjék, holnap lesz Kabarécsütörtök, aminek legnagyobb erőssége az archívum.