Szilárda
0 °C
6 °C

Eperjes Károly a föld alatti leszámoláson

2005.11.05. 16:02
Mire képes egy majdnem harminc éves ska-legenda élőben? Miért buknak nácik is a fekete zenére? Mit keres a Legnagyobb Magyar Misztikus Színész a jamaikai fertőben? Milyen az, amikor a közelben csap le a fémvipera? Olvassa el beszámolónkat!

"Remélem, egy köcsög náci kapta a pofájába" - mondja a Gödör Klub vécéjében a csurom vér mosdókagyló láttán egy erőteljes testalkatú fiatalember, és ezzel nagyjából le is írtuk a csütörtöki Bad Manners-koncert árnyoldalát. De először inkább emlékezzünk meg arról, hogy az utóbbi idők egyik legmeggyőzőbb koncertélményében részesülhetett az öt-hatszázfős közönség, a legendás brit zenekar (annyira legendás, hogy maga Eperjes Károly is megjelent a helyen, egy újabbat csavarintva a valóság már így is igen gyűrött szövetén) hihetetlen profizmussal és energiával vezette elő a slágereit, és meg kellett állapítanunk, hogy nem véletlenül lesz egy zenekarból fogalom. Ilyen hangzást általában csak népes személyzettel és sokkal profibb hangtechnikával tudnak előállítani, de a középkorú angolok könnyedén abszolválják a feladatot. "Elbőgtem magam, isten bizony" - mondja a vécében valaki, és tényleg, a megjelentek többségének nagyon sokat jelentett a koncert, nyilván azért is, mert a már majdnem harmincéves zenekar most először lépett fel Magyarországon.

A fogalommá vált hatalmas, dagadék frontember Fatty (Buster Bloodvessel, született Douglas Trendle) viszont már nem is dagadék, plüssöltönyében inkább egy sokat látott varietészínészre hasonlít, mint később megtudjuk, komoly betegségen esett át a közelmúltban. De ettől még ugyanolyan valószerűtlen, és majdnem ötvenéves kora ellenére energikus jelenség, hihetetlen pózokba vágja magát, grimaszol, nyújtogatja a hatalmas nyelvét, és persze egy másodperc alatt elkapja a közönséget a tökénél, és nem ereszti másfél órán keresztül. Megállás nélkül nyomják a slágereket, kedvenceink perverz módon a feldolgozások, egészen nagyszerű élmény, ahogy a zenekar előadja a My Girl Lollipop-ot (sűrű nyelvnyújtogatás közben persze), a Feel Like Jumping-ot vagy a Can't Take My Eyes Off You-t. Komoly embereket látunk gyermek módjára tapsikolni.

Elesett a lépcsőn


Kattintson a képekért!

A már-már ünnepi hangulatot azonban már korán, a Bad Manners előtt játszó Kabinet Rt. és a Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertjein sikerül elrontani: már az első fellépő alatt elkezdődik a lökdösődés a hátsó pultnál, valakit ki is dobnak a biztonságiak, a PASO koncertjén aztán valaki a fotósárkon keresztül beugrik a táncoló tömegbe, és verekedés kezdődik, a szemünk láttára kerül elő egy vipera (teleszkópos vasrúd). A zenekar leáll, a biztonságiak többeket kivisznek, ami a gyakorlatban inkább egy, a kijárat felé orientálódó embermasszaként kell elképzelni. Az addig lelkes gimnazisták ijedten rebbennek szét. Valakit vérző fejjel ültettek egy távolabbi székre, hozzá később mentőt kell hívni.

A rendőrség sajtóreferense másnap kérdésünkre elmondta: a rendőrség fél tizenkettő körül szállt ki a klubhoz, mert verekedésről érkezett bejelentés, a helyszínen azonban a sérült már azt mondta, hogy elesett a lépcsőn, és úgy sebesült meg. Egyelőre államigazgatási szakaszban van az ügy, azaz vizsgálják az esetet, ha könnyű a sérülés, a sértett harminc napon belül magánindítvánnyal élhet, ha nyolc napon túl gyógyuló, a rendőrség hivatalból indít eljárást, sorolta a jogi kifejezéseket a sajtóreferens, majd hozzátette: az is nehezíti a rendőrség dolgát, hogy a sértettnek azóta nyoma veszett.

Focihuligánok

Az este folyamán aztán még többször lehetünk hasonló eseteknek szemtanúi, nem gondoltuk volna, hogy valaha is látjuk majd, ahogy takarítók felmosóronggyal törlik föl a vért a Gödör padlójáról, de most ezt is végignézhetjük. Hogy visszatérjünk a kezdő mondatra, a csapot nem egy "köcsög náci", hanem egy bölcsészkinézetű srác vérezte össze felszakadt szemöldökével, aki elmondása szerint semmi különöset nem csinált, csak táncolt magában. A balhék különben, amennyire láttuk, egy nagyjából húsz-harminc fős csoport felől indultak ki, akiket többen Fradi-huligánokként azonosítottak, mások szerint Fradi- és UTE-huligánok voltak, szokatlan módon egy társaságban.

"A nyolcvanas évek végének Magyarországán félreértésből jellemzően szélsőjobboldaliak hallgatták ezt az eredendően fekete tánczenét, így számítani lehetett arra, hogy ha egy ilyen nagy név érkezik Budapestre, ráadásul először, sokan fognak jönni ebből a körből is - mondta Tóth Kristóf, a PASO énekese, aki meghívta Magyarországra a zenekart. Az énekes kiemelte, hogy a Bad Manners maga semmi alapot nem szolgáltatott erre, például a mai napig rendszeresen lépnek fel antirasszista rendezvényeken. - Megpróbáltuk ezt a dolgot kivédeni, előre szóltunk, hogy lehet majd számítani ilyesmire, de úgy tűnik, mégsem volt elég figyelmes a biztonsági személyzet. Olyan hangokat is hallottunk utóbb, melyek az ő bizonyos személyekkel szembeni túlzott engedékenységükre, esetleges részrehajlásra panaszkodtak. Mivel a beléptetésnél nem voltunk jelen, ezért mi ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, de talán érdemes e tényező valósságát is megvizsgálni."


Kattintson a képekért!

"A stílus mai közönsége szerencsére teljesen mentes ezektől az ideológiáktól, és mivel más hasonló jellegű nyolcvanas évekbeli skazenekart nem tervezünk meghívni, valószínűleg nem kell tartani attól, hogy az eset megismétlődik - tette hozzá. - Sajnálatosnak tartjuk, hogy ez akár egyszer is előfordulhatott, pláne azt tekintetbe véve, hogy a PASO egyik legfőbb érdemének azt tartjuk, hogy "helyére került" hazánkban a ska stílus, és inkább jamaikai műfajtársával, a reggae-vel veszik egy kalap alá, saját koncertjeink ezért békés közönséget vonzanak. Az erőszak a zenekar ideológiájával és tevékenységével teljességgel összeegyeztethetetlen" - mondta a szervező-énekes, hozzátéve, hogy a klubbal egyébként zökkenőmentes munkakapcsolatban állnak.

Nem szabadult el

"Az incidensek ellenére, úgy gondoljuk, hogy többszáz rajongó számára ez egy színvonalas koncert volt - közölték a klub vezetői, Kakuk Judit és Filep Ákos. - Tény, hogy 15-20 ember megpróbálta tönkretenni az estét, és akik közelükben voltak, azoknak mindenképpen rossz emlékeik maradnak. Ezt valamennyien nagyon sajnáljuk, de ami a felkészülést és a helyzet kezelését illeti, mind a belső, mind a külső biztonsági szolgálat megerősítve dolgozott, az első incidens után a rendőrséget is kihívtuk, hogy minden lehetséges módon elejét vegyük a rendbontásnak.

Szomorú, hogy a gondos előkészületek mellett sem sikerült megakadályozni minden agresszív megnyilvánulást. A szolgálatot ellátó biztonságiaknak és kint a téren a rendőröknek köszönhetően az agresszió elszabadulását viszont sikerült elkerülni. Több mint három éve működünk az Erzsébet téren, és a klubunk arról is nevezetes, hogy szelíd, toleráns, a másik embert tiszteletben tartó közönségünk van. Mindent megteszünk a jövőben is azért, hogy ez így maradjon" - nyilatkozták a klubvezetők.